spot_img
spot_img

Због високе цијене буре киселог купуса спало на кантицу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Купци који спремају зимницу и који су раније куповали по неколико врећица купуса сада су знатно смањили количине што због цијене, што због смањеног рода овог поврћа.

Кишно љето умањило је род купуса, због чега произвођачи најављују још више цијене, а ни сада од пет до шест марака по врећици (10 килограма) не одговара купцима.

“Људи су раније куповали на десетине врећица купуса за зимницу, док се сада то свело на двије или три врећице. Некад су људи за зимницу киселили по неколико буради, а сада киселе по кантицу”, казао је Бојан Кременовић, продавач поврћа на велико у Бањалуци.

Према његовим ријечима, ријетко ко узме 100 килограма за кисељење.

“Ове године купус је родио 40 одсто мање него лани, и тако је код већине узгајивача, то диктира цијену. До сада сам имао само једну муштерију која је узела 50 кг купуса”, казао је Кременовић за “Независне”.

Слободан Црнадак, продавач поврћа, истиче да су цијене поврћа посљедњих дана скочиле, тако да је за килограм црвених паприка прије седам дана било потребно издвојити 1,40 КМ, док је сада цијена двије КМ.

Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара РС, каже да је ове године лоше вријеме донијело главобоље произвођачима који су засијали купус, јер сабирају губитке.

“Ситуација је катастрофална и не чуди што је дошло до пораста цијена те што се у наредном периоду могу очекивати још више цијене”, жали се Мастало.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, истиче да су многи засади претрпјели одређене промјене у виду труљења, заостајања у порасту и слично.

“То је на неки начин условило више цијене, до којих је једноставно морало доћи као нека компензација пољопривредним произвођачима да колико-толико надомјесте лошији принос и лошији квалитет”, казао је Маринковић.

 

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img