spot_img
spot_img

Због смећа из Брчког сутра протест у Бијељини: “Богате се преко депоније”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Испред највеће црне рупе града Бијељина, како је градоначелник Љубиша Петровић назвао предузеће “Еко-деп”, први човјек града данас је позвао грађане да изађу и придруже му се на протестима, сутра, у уторак (22.08.) од 17 часова на Градском тргу у Бијељини.

Један од основних разлога, међу бројнима које је Петровић навео јесте тендер у Брчком, на који се ово предузеће пријавило за одвоз смећа, што је градоначелник назвао еколошком катастрофом.

-У “Еко-депу” су усавршили грађу новца, и то ни мање ни више него на отпаду, каже Петровић. То смо документовали и поступак је у току, додаје.

Међутим, наставља Петровић, руководству “Еко-депа” није довољно то што се отпад довози из Бијељине, Лопара, Угљевика, Теочака, него се пријављују на тендер за депоновање смећа из Брчког.

“И тако да се ствара још већа еколошка катастрофа? Е па неће моћи! Позивам све грађане Бијељине, све оне којима смета депонија, да изађу сутра на протест. Депонија се осјећа до центра града. Имате монструозно руководство којем ништа није свето и у свему виде паре, па и у смећу.

Зато су крађу смећа и усавршили како би могли да извуку новац и саграде викендице и виле по Златибору, купују станове у Бијељини и Новом Саду и додатно се обогаћују и преко ове депоније и онда хоће да се смеће довози и из Брчког. Е, ја кажем – народе устајте! Не питам за цијену, и својим тијелом ћу стати испред камиона који отпад буду довозили из Брчког”, јасан је Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине.

Директор “Еко-депа” негира градоначелникове тврдње. Каже – сам Петровић је по закону одговоран за рад овог комуналног прдузећа, и жали се на недостатак сарадње са Градском управом.

“Већ дуги низ година ми тражимо успостављање економске цијене депоновања отпада на регионалној депонији. Ту цијену нисмо никада добили. Прије 5 мјесеци смо послали захтјев градоначелнику за успостављање економске цијене, јер ми не можемо овако. Цијена пута количина отпада, даје приход. Ми имамо 850.000КМ годишње рате кредита. А приходи су нам око милион и 500 хиљада. Па ви сада израчунајте. Двије трећине прихода треба да дамо за кредит. То је исто као да литар горива кошта 2,5 марке, а ја вам продајем за марку. Па како, пропашћу за мјесец. Тако је и код нас”, тврди Драгиша Марјановић, директор Јавног предузећа Регионална депонија “Еко – деп”.

Петровић је подсјетио да директора “Еко-депа” именује Скупштина града, те да је и због тога покренут судски спор, за који је стигла и правоснажна пресуда према којој би градоначелник требало да именује руководство.

“То су људи који су покуповали све у животу што су могли, од образовања, па надаље. То је структура људи у овом друштву којима ништа није свето. А ми имамо хируршки нож, а и хемиотерапију да их озрачимо, да не би метастазирали, јер су они означени”, поручује градоначелник Бијељине.

Он је подсјетио на бившу градску власт и сарадњу са Колацијом “Покренимо Бијељину” када је 2006. године покренут пројекат градске депоније, и додаје:

“Нека грађани Бијељине знају да 6 милиона марака ова депонија кошта народ Бијељине. До 31. јула текуће године град је већ отплатио 3 милиона тог кредита. Очекује нас отплата још милион и 700 хиљада марака. Имамо ситуацију да је Коалиција “Покрадимо Бијељину” током претходног периода излазила овдје са маскама указјујући на непријатан мирис, да би се 2020. године напрасно ућутали.”

Протест за спрјечавање довожење отпада из Брчког у Бијељину организује се у уторак, 22.08. од 17х на бијељинском Градском тргу.

 

 

 

(rtvbn.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img