spot_img
spot_img

Због лоше приватизације уништен је симбол Шамца

spot_img
spot_img

Послијератна лоша приватизација бројне бх. компаније довела је до потпуне пропасти, а посљедњи примјер долази из Шамца, општине која је јуче званично остала без једног од својих симбола – лучке дизалице.

Наиме, мјештани Шамца јуче су с невјерицом посматрали рушење лучке дизалице која се налазила на ријеци Сави, а у склопу луке Самак. То је услиједило на основу извршења судске пресуде, односно поступка прислине наплате дуга.

Но, кренимо редом, робно-транспортни центар Лука Шамац основан је 1979. године, на десној обали ријеке Саве, на позицији која је од Београда удаљена тачно 305 километара.

Водним, друмским и жељезничким путевима повезана је са свим правцима у Босни и Херцеговини и региону, ријеком Дунав те Црним морем.

Капацитети ове луке у потпуности нису искориштени, а лоше управљање довело је до приватизације 2006. године, када је већински власник постала компанија Балкан Стеел.

Локална власт у неколико наврата је апеловала да је наведена приватизација заправо највећи промашај и привредна катастрофа те општине, јер обавезе које је имао инвеститор, а које су се, између осталог, односиле на запошљавање 300 радника нису испоштоване. Уз то приватник је на себе успио уписати и превести и 55 хектара земљишта.

Лоши пословни потези те очити пропусти надлежних званично су довели до тога да је једна, од укупно двије лучке дизалице јучер отишла у пропаст, а тим поводом огласио се и начелник Шамца Ђорђе Милићевић.

Подсјетивши да је лука приватизована 2006. године, он је нагласио да она као таква од тада има статус правне особе у већинском приватном власништву те да Општина нема удјела у свему томе, без могућности утјецања на одлуке и располагање имовином.

“Према информацијама које смо добили од чланова управе луке, Управа за индиректно опорезивање БиХ у РТЦ Лука Шамац покренула је поступак присилне наплате дуга по основу индиректних пореза на основу одлуке суда”, казао је Милићевић.

Како је истакнуо, 22. марта ове године управа луке донијела је одлуку о продаји подизача портала, односно лучке дизалице, ради измирења обавеза према Управи за индиректно опорезивање БиХ, а извршење је почело јучер. Иначе, износ дуга је 133.918,02 КМ.

“Свједоци смо катастрофалног начина приватизације многих предузећа у општини Шамац, а увијек смо истицали чињеницу да посебно стратешко предузеће за Републику Српску, попут луке у Шамцу, не би требало да био предмет приватизације на начин на који је то урађено”, нагласио је он.

Милићевић сматра да чин рушења шамачког симбола представља срамотан потез оних који никада нису имали стварне намјере да преселе луку.

“Овим путем их позивамо да зауставе рушење друге дизалице, ако је то намјера и план. Свако друго тумачење јучерашњег рушења лучке дизалице може бити посљедица потпуног незнања или лоше намјере да се грађани општине свјесно доведу у заблуду”, навео је Милићевић.

На крају кажимо и то да је Влада Републике Српске 2016. године обећала да ће кроз одређене олакшице помоћи ревитализацију луке, будући да је обнављање ријечног саобраћаја једно од важних стратешких планова развоја Републике Српске. Колико је од тога учињено, показало се управо јучер, рушењем једног од симбола Шамца.

 

 

 

(klix.ba/nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img