spot_img
spot_img

Завршен протест опозиције, траже оставке у РТРС-у и одговоре тужилаштва о изборним неправилностима

spot_img
spot_img
spot_img

Протест опозиције испред Радио-телевизије Републике Српске (РТРС) завршен је након што је трајао нешто мање од сат времена.

Протест су организовале странке окупљене у актуелној опозицији у Српској, а због, како су раније саопштили, незадовољства због начина рада и извјештавања јавног сервиса.

Из опозиције су раније поручили да неће стати док ЦиК не услиши њихове захтјеве који су предали на претходна два скупа, али исто тако да неће одустати од намјере да наставе са протестима.

Небојша Вукановић, предсједник Листе “За правду и ред” поручио је на протесту да нема предаје и нема стајања.

“Имали смо данас један тежак дан, од одлука Суда БиХ, од тога да су борцима у НС РС узели 70 милиона КМ”, рекао је Вукановић.

Ђорђе Вучинић, новоизабрани посланик у НС РС испред Листе “За правду и ред” рекао је да је “доста зла и лажи које износи РТРС”.

“Срамно је да у вашем имену стоји Република Српска, промијените име. Једна од ствари које морамо да урадимо јесте да ослободимо јавни сервис”, рекао је Вучинић.

Милан Радовић, замјеник предсједника СДС-а, истакао је да се опозиција окупила испред РТРС како би рекли “Стоп режиму јавног сервиса”, који како је истакао етикета свакога ко не мисли као власт.

“Да ли ће сада ЦИК и Суд БиХ бити нелегални? Да ли ћемо од сутра имати своју војску, своју Агенцију за лијекове и све остало? Па нећемо. Сад им је све ок”, навео је Радовић.

Он је додао да је данас усвојен буџет и друге ставке, али више нема по 100 КМ грађанима.

“Зато има инвестиција и новца за њих. За предсједника пет пута више новца. Јелена Тривић је брутално покрадена. Они функционишу на манипулација. А РТРС-у поручујем да сљедећи пут долазимо организовано”, рекао је Радовић.

Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а истиче да ће се ова “утакмица бири играти довољно дуго”, али да ће се издржати са својим народом.

“Истрајаћемо на јединој и правој истини, а то је да је Јелена Тривић покрадена. Не треба нама нико, нама треба само ова искрена народна подршка и зато вам хвала јер сте дошли да јасно кажете овима којима је речено да застану са контролом бројања и потврде да се десила изборна крађа. Али ми остајемо уз Јелену и наш народ и да се утврди крађа”, рекао је Бореновић.

“Има нас више него њих јер сте дошли слободно, нису вас трпали у аутобусе нити вас је неко тјерао. Зато вас позивам да кажете РТРС-у да је срамно њихово извјештавање”, поручио је Бореновић, на шта су грађани реаговали скандирајући “Лопови, лопови”.

Јелена Тривић, потпредсједница ПДП-а и кандидат опозиције за предсједника Републике Српске на претходним изборима, поручила је није дошла да кука, плаче или тугује за нечим, јер нема за чим.

“Ја сам побиједила, а они су ту побједу отели јер су банда”, рекла је Тривићева.

Она је казала да има снага да се супротстави “организовалној, системској, коруптивној хоботници”.

“Украли су оно што је највредније за једно друштво, а то је повјерење. А то смо видјели након оне срамне сјеснице ЦиК, видјели смо да се све може купити. Осим нас, нас никада неће купити”, навела је Тривићева и додала да властима неће помоћи никакви тајни договори са странцима, и са другим издајницима.

“Нећемо одустати од тога, а можда они неће ни дочекати те 4 године мандата. Јер има нас овдје за све видове борбе. Јер чему избори по овом изборном закону, они ће кад формирају власт опет радити по свом. Нећемо радити ћутке. Биће нас све више и више. Ми смо спремни да ово траје”, била је изричита Тривићева.

По питању РТРС-а, рекла је да ту има врло мали број људи који управља јавним сервисом.

“За мене су навели да сам узела лажних 10 милиона долара. Лијепе ми етикете, а ја их упозоравам, наставе ли са тим, почећемо и ми именом и презименом позивати уреднике који пишу лажне вијести. Знамо ми из којих кабинета стижу етикете”, поручила је Тривићева.

Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине и члан СДС-а, казао је да је вечерашњи скуп, као и претходна два скупа доказ да се грађани не могу купити.

“Да поручимо да смо овдје са Јеленом Тривић. А и да поручимо да лоповима нећемо дати ока да склопе. Истрајаћемо на крилима народа, јер смо довољно стрпљиви да их побиједимо и да кажемо да је правда достижна”, рекао је Петровић.

Он је поручио да ће свима који пласирају лажи преко јавног сервиса стати у крај.

“Вријеме је да покажемо зубе онима који су прихватили ову изборну крађу”, закључио је Петровић.

Небојша Вукановић прочитао је два захтјева опозиције.

“Прва порука је мафијашком правосуђу. Шта је по кривичним пријавама које смо предали тужилаштвима по основу изборних неправилности? Шта сте урадили по том питању, јер смо предали више стотина тих пријава? Други захтев је да РТРС почне да објективно извјештава и полаже рачуне народу, да објасне зашто имају дуг већи од 100 милиона КМ. Тражимо да уредници и директори поднесу оставке”, рекао је Вукановић.

Подсјећамо, Апелационо вијеће Суда БиХ данас је одбило жалбу опозиционих странака из Републие Српске да буду поништени избори за предсједника Републике Српске и потпредсједнике.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img