Zaharova reagovala na izjavu Tras o “pogubnom uticaju Rusije na Balkan”

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je na izjavu šefice britanske diplomatije Liz Tras o “pogubnom uticaju Rusije na Balkan”, podsjetivši na to kako je zapadna koalicija zajedno s Londonom trgovala organima i švercovala oružje na Kosovo i Metohiju 90-ih godina prošlog vijeka.

“Tokom svoje posjete Balkanu Liz Tras je pozvala građane Bosne i Hercegovine da ne vjeruju Rusiji, koja ima poguban uticaj na taj region. Stručnjaci šapuću: tokom britansko-bosanskih razgovora dotaknuta je tema ulaska zemlje u jedinstveni evropski dom i integracije u NATO. Nekako je čudno govoriti o razornom i neprincipijelnom uticaju NATO na Balkan, ali ipak podsjećam: Sjevernoatlantski savez 1999. godine bombardovao je Jugoslaviju koristeći osiromašeni uranijum,” poručila je Zaharova na Telegramu, prenosi agencija RIA Novosti.

- Reklama -

Ona je takođe podsjetila da je “London tokom čitavog perioda zavisnog boravka Slovena na Balkanu doprinosio njihovom podređenom položaju, na svaki mogući način potkopavajući potencijal nacionalno-oslobodilačkih pokreta”.

“Ne Britanija, već Rusija pomogla je ostvarivanje nezavisnosti Grčke u 19. veku, a kada je to bilo korisno za London Engleska je direktno ušla u sukob protiv Rusije i njenih slovenskih saveznika na Balkanu, kao što je bio slučaj tokom Krimskog rata i takozvane istočne krize u drugoj polovini 1870-ih”, istakla je Zaharova.

Portparolka ruskog Ministarstva napomenula je da je “Balkan dugo bio smatran buretom baruta Evrope”, a zaoštravanje protivrječnosti na jugoistoku Evrope podržavala je Velika Britanija, jer je to prvenstveno štetilo i interesima austrijsko-nemačke koalicije i Rusije u regionu, a što je rezultiralo Prvim svjetskim ratom.

Kako je navela još u 20. vijeku, u prvom periodu Drugog svjetskog rata, jugoslovenska vlada je molila Britance da pomognu Slovenima pred Trećim rajhom, da spasu zemlju od okupacije i propasti, ali su Britanci ignorisali poziv rukovodstva južnoslovenske države.

“Štaviše, oni su to zločinački iskoristili, vjerujući da će Berlin povlačenjem snaga Vermahta u Jugoslaviju olakšati Britaniji da vodi rat u Evropi”, navela je Zaharova.

Takođe je navela da je “Britanija u drugoj polovini 20. vijeka uspostavila normalne odnose sa socijalističkom Jugoslavijom isključivo zbog neslaganja Beograda sa politikom Moskve.

“Pa su tada počele 90-te, a sadržaj i značenje britanskog (i NATO) uticaja na Balkanu postali su očigledni cijelom svijetu. Kao dio zapadne koalicije, London je patronizovao trgovinu organima na KiM i šverc svega u regionu, uključujući i oružje”, zaključila je Zaharova.

 

 

 

(tanjug)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime