spot_img
spot_img

За недјељу дана општи избори у БиХ: Шта вас ново чека на гласачком мјесту

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Бираче на бирачким мјестима на општим изборима, који се одржавају 2. октобра, дочекаће неколико новина, које ће можда успорити бирачки процес, али би требало да допринесу мањим злоупотребама на дан избора.

За разлику од претходних избора, на овим изборима гласачке кабине у којима се гласа биће окренуте према свим члановима бирачког одбора и посматрачима, а не према зиду.

Такође, на овим изборима сваки бирачки листић прије него што га гласач преузме мораће бити печатиран и потписан од стране члана бирачког одбора, што на прошлим изборима није био случај.

Једна од највећих новина, а на коју су се “жалили” у многим локалним изборним комисијама, јесте да се више неће моћи помагати старијим и слабовидним лицима приликом гласања. Тачније, та помоћ биће могућа само у случајевима када је бирач неписмен, што се потврђује словима XXX на мјесту за потпис на личним документима, док ће они слијепи и физички неспособни морати да донесу потврду надлежне институције да су заиста слијепи или неспособни.

“Деведесет одсто лица старијих од 80 година треба помоћ. То су људи писмени, али слабије виде, тешко се сналазе приликом гласања и њима је неопходна помоћ, а по новим правилима то неће бити могуће”, рекао је недавно за “Независне новине” Жељко Шкондрић, предсједник Градске изборне комисије у Приједору.

Из Централне изборне комисије Босне и Херцеговине у неколико наврата истакли су да су све новине уведене с циљем спречавања злоупотреба и јачања повјерења у изборни процес.

“Ми смо убијеђени да ће интервенције које смо имали, које смо могли увести подзаконским прописима, имати рефлексије на поштенији изборни процес 2. октобра. Усмјерили смо се на оно што можемо урадити подзаконским актима. Заиста мислимо да ће то допринијети транспарентности, прије свега отисак штамбиља на сваком гласачком листићу и потпис члана бирачког одбора”, рекао је недавно Суад Арнаутовић, предсједник Централне изборне комисије БиХ.

А, какво је повјерење у изборни процес, можда најбоље говори податак да само 23 одсто испитаних грађана сматра да се избори у БиХ спроводе на фер или углавном на фер начин.

Истраживање “Перцепција, искуства и мишљења грађана о изборима у БиХ”, које је урадила Мисија ОЕБС-а у Босни и Херцеговине, показало је и низак ниво повјерења јавности у интегритет и правичност изборних процеса и институција, као и велики број гласача који је директно искусио изборну превару.

Како је наведено у истраживању које је објављено у петак, сваком четвртом испитанику понуђен је новац да гласа за неку странку или кандидата, а више од једне петине гласача изјавило је да им је неко казао на бирачком мјесту за кога да гласају.

“Нажалост, утврђени недостатак повјерења грађана у изборни процес у БиХ није изненађујући. Недавни амандмани на изборни закон БиХ унаприједиће интегритет избора, као и свеобухватније активности наше Мисије на пружању помоћи Централној изборној комисији и заговарању даљих реформи. Што је најважније, грађани ове државе имају моћ да побољшају овај процес путем гласања и захтијевања промјена”, рекла је Сусан Пенкса, в.д. шефа Мисије ОЕБС-а у БиХ.

Новине

Гласачке кабине у којима се гласа биће окренуте према свим члановима бирачког одбора и посматрачима, а не према зиду.

Сваки бирачки листић прије него што га гласач преузме мораће бити печатиран и потписан од стране члана бирачког одбора.

Више се неће моћи помагати старијим и слабовидим лицима приликом гласања. Помоћ ће бити само могућа у случајевима када је бирач неписмен, док ће слијепи и физички неспособни морати донијети потврду надлежне институције да су заиста слијепи или неспособни.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img