Za “mečku” iskeširao 277 prosječnih plata

Jaz koji u BiH postoji između stanovnika koji se bore da prežive i onih kojima kupovina luksuznih automobila nije strana sve je dublji, a to dokazuju i podaci o udvostručenom uvozu novih vozila u 2016. godini u odnosu na godinu ranije.

Posebno su upečatljivi primjeri kupovine veoma skupih automobila, među kojima se ističe jedan građanin koji je prošle godine za novog “mercedesa” iskeširao čak 235.188 KM, ne računajući dažbine prilikom uvoza.

Za ovakav automobil prosječan stanovnik BiH trebalo bi da radi 23 godine, odnosno da izdvoji 277 prosječnih plata, koje iznose 847 KM.

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pokazuju da je prošle godine uvezeno dvostruko više novih vozila nego 2015. godine i to 10.961, koji su uz 56.873 polovnjaka koštali ukupno 759 miliona KM. Za ove automobile plaćeno je 162 miliona KM dažbina.

Posmatrajući listu deset najskupljih limuzina uvezenih lani, jasno je da u BiH postoje oni sa veoma istančanim ukusom za četvorotočkaše. Isto tako, jasno je da se i dalje preferiraju “mercedesi”, kojih je među deset najskupljih bilo čak šest. Tu je i nova generacija BMW-ove limuzine “leksus”, “land rover”…

Prema riječima člana Udruženja ekonomista RS “SWOT” Predraga Dudukovića, podaci o “masnim” cijenama automobila još jednom pokazuju da u BiH postoji sloj ekstremno bogatih stanovnika.

– To je jedna paradoksalna situacija u državi poput naše, gdje dolazi do rasta kupovine skupocjenih četvorotočkaša, dok s druge strane imamo mnogo veći broj siromašnih, a srednji stalež polako nestaje – rekao je Duduković.

Jasno je, dodaje, da se time produbljuju klasne razlike.

– Vjerujem da će broj uvezenih luksuznih vozila i ove godine biti isti, ako ne i veći, jer je kod nas u posljednje vrijeme izražena pojava da bogatiji postaju još više bogati, dok siromašni sve dublje tonu u siromaštvo.

Banjalučanin Dragan Gajić kaže da o novom automobilu može samo da sanja.

– Sa svojom platom teško mogu sebi da priuštim i “golfa 2”, a kamoli nešto skuplje – rekao je Gajić.

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime