spot_img
spot_img

За избјегавање вакцинације казна до 5.000 марака

spot_img
spot_img
spot_img

Због појаве епидемија морбила у региону, у Републици Српској интензивирана имунизација. Установе које не следе важеће прописе биће кажњене и до 100.000 КМ.

Закон у Српској је јасан – родитељ који избјегава да вакцинише своје дијете платиће казну од 1.000 до 5.000 марака, а установе и правна лица која не слиједе прописе биће кажњени много више – и до 100.000 КМ.

С обзиром на појаву епидемија морбила у региону, Институт за јавно здравство РС ријешио је да пооштри мјере због ниске стопе вакцинације MRP вакцином. Затражио је најприје од домова здравља да провјере вакцинације дјеце и објаве имунизацију свих невакцинисаних и оних непотпуно вакцинисаних, како би се колективни имунитет повећао на оптималан ниво.

Да су ове мјере и те како потребне, говори податак да је тренутни обухват MRP вакцином у Српској забрињавајући и износи тек 74 одсто. За колективни имунитет потребно је да тај постотак буде преко 94 одсто.

– То значи да смо веома угрожени, посебно мјеста гдје је најнижи ниво вакцинације MRP, а то су Бањалука са 51 одсто, Бијељина 58 одсто, док у Источном Сарајеву он износи само 44 одсто – наводе у Институту.

Како су у Институту потврдили за “Новости”, они су позвали родитеље и домове здравља на сарадњу, прије свега да провјере вакциналне картоне дјеце предшколског узраста и што прије обаве имунизацију, ако то већ није урађено.

– Приликом посјете љекару дјеце и омладине, потребно је провјерити њихове вакциналне картоне и вакцинисати све оне који то нису, у вртићима спровести епидемиолошки надзор и провјеру вакциналног статуса дјеце MRP-ом, и опет вакцинисати невакцинисане и непотпуно вакцинисане. Све ове мјере крајње су неопходне како би се смањила могућност појаве епидемије морбила у Српској – истакла је за “Новости” епидемиолог у Институту за јавно здравство РС Љубица Јандрић.

Законом о заштити становништва од заразних болести и Правилником о имунизацији и хемопрофилакси против заразних болести дефинисано је да, између осталог, обавезна имунизација обухвата систематску имунизацију дјеце и омладине одређеног узраста.

– У више наврата родитељи су након интервенције инспекције извршили вакцинацију, коју су некада одлагали и због лијечења дјетета од одређених тегоба. Међутим, у случајевима гдје родитељи категорички одбијају вакцинацију, инспектори предузимају репресивне мјере, па смо против родитеља подносили захтјеве за покретање прекршајног поступка пред надлежним судовима – истакла је за “Новости” портпарол Републичког инспектората Републике Српске Душанка Макивић.

С обзиром на то да систематску имунизацију спроводе здравствене установе које воде и евиденцију о вакцинацији, уколико родитељ или старатељ одбије да изврши систематску имунизацију, здравствена установа о томе треба да обавјести здравствену инспекцију.

ЈАВНА ОБАВЈЕШТЕЊА

У протеклом периоду у комуникацији са домовима здравља уочено је да родитељи имају различита мишљења да ли дјецу треба вакцинисати, што у великој мјери подстичу информације које се појављују у средствима јавног информисања и на друштвеним мрежама. Настојимо кад год имамо прилику да дјелујемо превентивно, па смо истицали јавна обавјештења у здравственим установама којима смо указивали на обавезу родитеља да изврше имунизацију дјеце, а све у циљу заштите становништва од заразних болести и развијања свијести о важности вакцинације – додала је Душанка Макивић.

 

 

 

 

(novosti.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img