spot_img
spot_img

Za 10-12 godina „multietničko” Sarajevo biće gotovo 100 odsto muslimanski grad

spot_img
spot_img

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik analizirao je zvanične statističke podatke za Kanton Sarajevo i konstatovao da je broj Srba koji se rodi u ovom „multietničkom glavnom gradu” BiH trinaest puta manji od broja Srba koji umre i prognozira da će za 10 do 12 godina to biti gotovo 100 odsto muslimanski grad.

„Naime, samo 2022. godine rođeno je 23, a umrlo 294 Srba. U gradu koji je imao najmanje 160.000 Srba i još nekoliko desetina hiljada koji su se izjašnjavali kao Jugosloveni potpuno je jasno kakva će demografska situacija biti u narednim godinama”, napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Grad koji se, kaže, ističe kao „multietnički i glavni grad” će u periodu ne većem od 10 do 12 godina imati više od 96 odsto muslimana, Bošnjaka.

„Imate jednu apsurdnu situaciju da će stanovništvo u BiH biti 50 odsto hrišćansko i oko 50 odsto muslimansko, a ‘multietnički i glavni grad’ BiH gotovo 100 odsto muslimanski. Koliko je frapantna ova činjenica o Srbima u Sarajevu, pokazuje poređenje sa gradom Novim Sadom, gde su muslimani, Bošnjaci, uvek bili ispod pola procenta stanovništva, a gde se samo za 2022. godinu, kao i za svaku godinu u proteklih deset godina, rodi gotovo 200 posto muslimana, Bošnjaka, više nego što je to slučaj sa Srbima u Sarajevu”, naveo je Dodik.

O apsurdnosti nametnute odluke tzv. visokog predstavnika i člana 203a Krivičnog zakona BiH, koji propisuje krivično delo neizvršavanje odluke visokog predstavnika, kaže Dodik, govori i činjenica da se na ovaj način mogla propisati krivična odgovornost za bilo kakvo postupanje protiv bilo koje „njegove odluke”.

„Tako bi u slučaju da se bude svesno da će ‘multietnički i glavni grad’ biti gotovo 100 posto jednoverski (muslimanski) u zemlji u kojoj je stanovništvo verski heterogeno, mogla biti nametnuta odluka o ‘distriktu Sarajevo’, koji bi uključivao Kanton Sarajevo i Istočno Sarajevo u Republici Srpskoj, te na neki način veštački obezbediti multietičnost. Naravno, onaj ko bi se protivio ovoj odluci bio bi krivično gonjen i završio bi u zatvoru”, navodi Dodik, prenosi Tanjug .

 

 

 

(tanjug)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img