spot_img
spot_img

Vlada proglasila vanredno stanje u Semberiji

spot_img
spot_img

Vlada Republike Srpske, na telefonskoj sjednici zbog svinjske kuge, proglasila je vanrednu situaciju na području Semberije.

Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, potvrdio je za “Nezavisne” da je ta odluka donesena, a osim Bijeljine, odnosi se i na opštine Lopare i Ugljevik.

Prije nego što je Vlada Republike Srpske donijela odluku, farmeri u Republici Srpskoj istakli su da se svinjska kuga nezaustavljivo širi i da su satjerani u ćošak, a jedini izlaz vidjeli su upravo u proglašenju vanrednog stanja kako ne bi došlo do širenja zaraze.

Osim Vlade Republike Srpske, odluku o proglašenju vanredne situacije trebalo je da donese i Bijeljina, a to je najavio Ljubiša Petrović, gradonačelnik.

I na farmu Save Bakajlića, predsjednika Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice, stigao je dopis da mora uništiti dio stočnog fonda.

“Dobio sam nalaz da je afrička svinjska kuga prisutna i na mojoj farmi. Oko stotinu komada će biti eutanazirano”, priča Bakajlić, koji dalje navodi da su poljoprivredni proizvođači iz Semberije uputili zvaničan dopis Vladi RS i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u kome traže proglašenje vanrednog stanja. Bakajlić je ljut i na nadležne u Semberiji, prije svih na Krizni štab i gradonačelnika Bijeljine Ljubišu Petrovića, jer nisu reagovali da se problem riješi.

“Gotovo cijela Semberija je pogođena. Mi kao ljudi želimo da zaštitimo jedan mali dio koji još nije pogođen. Tražili smo da predsjednik Vlade proglasi vanredno stanje, ako im je uopšte to u interesu. Ako je politika i hoće da nas pobiju, neka pobiju i nas i stoku”, poručuje Bakajlić, dodajući:

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja svinjara RS, tvrdi da virus ekonomski potpuno uništava uzgajivače.

“Bolest je toliko opasna i nemilosrdna. Potrebne su velike i precizne mjere, a jedna od njih je potpuna izolacija, što manje kretanje, što manji transport svinja, pratiti situaciju od početka inkubacije. Tamo je na terenu pet inspektora, to je malo”, ističe Maljčić.

Prije nego što je na telefonskoj sjednici donesena odluka o proglašenju vanrednog stanja, Minić je za Nezavisne rekao da se o tome razgovaralo i ranije.

“Dobio sam zahtjeve poljoprivrednika. Ja sam na vezi 24 sata sa predstavnicima Civilne zaštite koji već dva dana čekaju u Bijeljini da gradonačelnik Petrović izda akt gdje će se postaviti punktovi, za životinjska groblja i sve ostalo”, kaže Minić.

Prema njegovim riječima, najveći problem u Bijeljini je to što gradonačelnik Ljubiša Petrović ne pristaje da se problem zajednički riješi, već slučaj politizuje.

“Ministarstvo razmišlja o proglašenju vanrednog stanja, ali to je odluka koju donosi Vlada na osnovu utvrđenih okolnosti. Ne kažem sada da će to biti danas ili sutra, i da li za cijelu Srpsku ili samo pogođeni dio, ali svakako ćemo se oglasiti o tome”, rekao je Minić, koji dodaje da se sva materijalna i tehnička sredstva moraju staviti na raspolaganje kako bi se zaustavilo širenje afričke kuge.

“Iz Gradske uprave Bijeljina nam je tek rano u ponedjeljak stigao dopis u kome priznaju da nisu u mogućnosti da sa svojim resursima izvrše sve ono što bi trebalo. To je jedan ogroman propust, ne želimo da politizujemo, već da sa lokalnom zajednicom imamo partnera kako bismo iskoordinisali sve biosigurnosne mjere koje treba da budu preduzete”, pojasnio je Minić.

A iz Bijeljine je ubrzo stigao odgovor. U ovom gradu u utorak će biti proglašena vanredna situacija, poručio je gradonačelnik Ljubiša Petrović.

“Na području grada Bijeljina će biti proglašena vanredna situacija zbog pojave afričke kuge svinja. Zaključno sa nedjeljom, u Bijeljini je eutanazirano 2.400 svinja, a danas se u Srednjem Magnojeviću sprovodi eutanazija na farmi sa više od 800 svinja”, rekao je Petrović, te dodao da se u ovom slučaju radi o milionskoj šteti.

“Zahtjevi za nadoknadu štete od danas (ponedjeljak) predaju se u gradskom Odjeljenju za poljoprivredu”, kazao je Petrović.

Na ovo resorni ministar Minić odgovara:

“Nije njegova obaveza ni pravo da poziva građane da počnu podnositi zahtjeve za naknadu štete njemu. To je klasična politizacija. Ima odluka Vlade iz 2019. godine da teret troškova uginuća životinja i eutanaziju od afričke kuge snosi Vlada iz Fonda solidarnosti. Mi ćemo to rješavati”, naglasio je Minić.

Podsjetimo, afrička kuga svinja potvrđena je na 64 imanja u Srpskoj. Na području Brčko distrikta registrovano je 19 imanja na kojima je otkrivena afrička kuga svinja, a eutanazirano je 355 zaraženih životinja.

Istovremeno, Kina je zabranila uvoz domaćih i divljih svinja direktno ili indirektno iz BiH i Hrvatske, a u dva saopštenja koja je objavila kineska Uprava carina se navodi da će sve domaće i divlje svinje koje uđu u Kinu biti vraćene ili uništene.

 

 

(nezavine.com)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img