spot_img
spot_img

Влада ФБиХ даје грађанима по 10 хиљада КМ за куповину електричних аутомобила

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Влада Федерације БиХ данас би требала донијети одлуку о издвајању милион КМ за субвенционисање грађана који купују електричне и хибридне аутомобиле, потврдио је за Klix.ba федерални министар енергије, рударства и индустрије Нермин Џиндић.

Џиндић каже да су по први пут у буџету Федерације БиХ, планирана средства за потицај појединцима при куповини електричних аутомобила у укупном износу од милион КМ.

“Министарство је сачинило Програм о додјели субвенција појединцима за куповину нових аутомобила у 2022. години, који имају искључиво електрични погон и аутомобила која уз мотор са унутарњим сагоријевањем, покреће и електрични погон (хибридни аутомобили). Возило ће задржати у власништву најмање двије године”, рекао је Џиндић.

Дефинисана је и висина износа који се додјељује као финансијски потицај појединцима.

То је за електрична возила 10.000 КМ, за хибридна електрична “plug-in” возила 5.000 КМ и хибридна “full hybrid” возила 5.000 КМ.

Под новим аутомобилом, сматра се путничко возило које није било у употреби и није никада и нигдје било регистровано. Возила за која се додјељује субвенција су путничка возила која имају највише девет мјеста за сједење, укључујући и сједиште возача.

Технички услови за прихватљива возила:

  • Електрична возила са емисијом CO2 0 g/km
  • Хибридна електрична “plug-in” возила са емисијом CO2 са садржајем CO2 мање од 50 g/km
  • Хибридна возила “full hybrid” са емисијама CO2 највисе 130 g/km

Средства ће се додјељивати по основу расписаног Јавног позива након објаве одлуке у Службеним новинама ФБиХ, а намјена Програма је додјела субвенција односно финансијских средстава појединцима, за куповину нових аутомобила, регистрованих у Федерацији БиХ за период 01.01.2022.- 12.12.2022. године, који имају искључиво електрични погон (електрични аутомобили) и аутомобила која уз мотор са унутрашњим сагоријевањем, покреће и електрични погон (хибридни аутомобили).

Корисник субвенције може бити појединац (физичко лице), држављанин Босне и Херцеговине, са пребивалиштем у Федерацији БиХ и са навршених 18 година живота, који поднесе захтјев, достави обавезну документацију у складу са Јавним позивом, испуњава услове у складу са Јавним позивом и да у тренутку подношења захтјева, постоје расположива средства предвиђена буџетом, за намјену субвенционисања куповине возила, тј. у тренутку пријаве, не буду већ додијељена другим корисницима.

Неприхватљиви корисник субвенције је корисник који је у 2022. години већ остварио право субвенције за куповину возила из буџета за 2022. годину, било којег нивоа власти у Федерацији БиХ.

Наведена средства су грант средства Министарства и додјељиват ће се по овом Програму и расписаном Јавном позиву. Програм траје до утрошка средстава од 1 милиона КМ, а најкасније до краја фискалне године (односно до 31.12.2022. године).

У сврху контроле намјенског кориштења додијељених средстава, корисник ће Министарству доставити овјерену копију потврде о регистрацији возила, за које је додијељена субвенција, за 2023. и 2024, годину.

 

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img