Velika policijska akcija u Brčkom i Bijeljini

Na području Brčkog i Bijeljine provodi se operacija kodnog naziva “Škorpion”, koja je usmjerena na osobe osumnjičene za organizovani kriminal, krijumčarenje oružja, trgovinu ljudima i krijumčarenje. Ostvarena je i saradnja sa pripadnicima policijskih službi Srbije.

Od ranih jutarnjih sati, na području Brčkog i Bijeljine, po nalogu Tužilaštva BiH, provodi se operativna akcija kodnog naziva „Škorpion“. Meta akcije su 12 osoba osumnjičenih za krivična djela organiziovanog kriminala, povezana sa trgovinom ljudima, krijumčarenjem i nedozvoljenim prometom oružja i vojne opreme.

Istražilac Tužilaštva BiH nalazi se na terenu gdje koordinira aktivnosti više desetina policijskih službenika Policije Brčko distrikta BiH, Granične policije i MUP-a Republike Srpske koji učestvuju u akciji.

- Reklama -

U predmetu je ostvarena značajna saradnja sa partnerskim institucijama Republike Srbije, a među osumnjičenima je i aktivni policijski službenik Granične policije BiH te u izvršenju krivičnih djela ima elemenata zloupotrebe položaja i koruptivnih aktivnosti.

Zajedno sa lišenjima slobode vrše se pretresi na više od 10 lokacija na širem području Brčkog i Bijeljine gdje je do sada pronađena znatna količina oružja i vojne opreme kao i krijumčarena roba veće vrijednosti.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da se ova organizovana kriminalna grupa, duži vremenski period, bavi krijumčarenjem oružja i vojne opreme prema zemljama EU, trgovinom ljudima kao i krijumčarenjem roba veće vrijednosti iz Srbije u BiH.

Nakon lišenja slobode i policijske obrade, osumnjičeni će biti predati u nadležnost tužioca Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime