spot_img

Uručeni prvi otkazi u Konzumu

Published:

- Advertisement -

Ono od čega se strahovalo, počelo je da se obistinjuje. Nakon afere “Agrokor”, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini uslijedili su prvi otkazi. U trgovačkom lancu “Konzum”, otkaz je dobilo više od 80 radnika – 40 u Sarajevu i 40 u Republici Srpskoj, te nekolicina u Mostaru. Njima nije produžen ugovor o radu, pa će, po svemu sudeći, biti prepušteni sami sebi.

Oko 40 otpuštenih radnika “Konzuma” u Sarajevu, petoro u Mostaru, 13 u Prijedoru i 20-ak u Banjaluci – to je, za sada, bilans afere “Agrokor”. Iz sjedišta “Konzuma BiH” u Sarajevu do kraja radnog dana nismo dobili odgovore na pitanja o tačnom broju otpuštenih i razlozima za prekid ugovora, te da li će i na koji način biti obeštećeni u vidu otpremnina.

U Sindikatu trgovine Republike Srpske kažu da su upoznati sa otkazima, te da će nastojati da pomognu otpuštenim radnicima, ukoliko im se obrate. “Sindikati trgovine u zemljama jugoistočne Evrope, u kojima se nalaze objekti “Agrokora”, odnosno “Konzuma”, takođe su uputili apel vladama tih zemalja i rukovodstvima “Agrokora” i “Konzuma”, ističe Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine Republike Srpske.

Zbog nastale situacije i posljedica po region, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, sutra se u Beogradu sastaje sa resornim ministrima Crne Gore, Srbije i Slovenije. Razgovaraće se o sudbini radne snage, ali ne samo o tome.

Još je nejasno šta Hrvatska preduzima u vezi sa čitavom situacijom, ali je važno da naši dobavljači budu sigurni, sa stanovišta plasmana, rekao je predsjednik Republike Srpske prije nedelju dana.

“Nije me briga za “Agrokor”, taj sistem je otpočetka bio finansijski nerentabilan”, rekao je Milorad Dodik.

I premijerka Željka Cvijanović je najavila da će u okviru Vlade biti održani sastanci o stanju u “Agrokoru” i posljedicama po zaposlene i dobavljače. Taj sastanak se još čeka.

(rtvbn.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img