spot_img
spot_img

Упали у цркву и запалили иконе: “Веома ружна порука малобројним Србима у ФБиХ”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Полиција трага за вандалима који су у ноћи између суботе и недјеље обили православни храм Рођења пресвете Богородице у Чекрчићима у општини Високо, те оштетили часни престо, али и поломлили и спалили више од десет икона са светим јеванђељем.

Миљан Рађеновић, протојереј, рекао је за “Независне” да је у питању озбиљан вандализам са лошом поруком.

“Не могу вјеровати да људски разум може тако нешто да уради. Нема још ни годину дана како је освећен тај храм. Парохијан Срђан Цвијановић јавио нам је да је у цркву проваљено, па смо он и ја дошли на лице мјеста. Позвали смо и полицију, наравно”, рекао нам је Рађеновић.

Архијерејски намјесник сарајевски Јадран Даниловић навео је да је проваљено на црквена врата, да је поломљена плоча часног престола, те да су иконе и јеванђеље запаљени на средини цркве.

Ватра је захватила и дио крова цркве која је, након што је била оштећена у протеклом рату, обновљена и освештана. Из храма се није имало шта однијети, али су кукавице током овог чина направиле штету.

Даниловић је рекао да се овим вандализмом шаље ружна порука тамошњим малобројним Србима.

“Ово што се сада десило је веома ружна порука малобројним Србима који тамо живе и нама који живимо у ФБиХ”, рекао је Даниловић, који је овај вандалски чин осудио.

И Един Рамић, федерални министар расељених особа и избјеглица, осудио је паљење унутрашњости храма Рођења пресвете Богородице у општини Високо, назвавши то кукавичким чином појединаца, те позвао надлежне органе да што прије открију и санкционишу починиоце.

По његовим ријечима, напад на светилишта су чин највећег примитивизма и антицивилизацијског дјеловања. Додао је да је контактирао протојереја Миљана Рађеновића, којем је изразио подршку и упознао се са ситуацијом, те казао да ће ово министарство помоћи у обнови оштећеног објекта цркве.

И Исламска заједница у БиХ најоштрије је осудила овај вандалски чин.

“Од надлежних органа захтијевамо провођење истраге која ће довести до откривања идентитета починиоца. У случају да је кривично дјело почињено из мржње, очекујемо од надлежних полицијских и правосудних органа да у складу с тим процесуирају случај и адекватно казне починиоце”, истакнуто је из Канцеларије за односе с јавношћу Ријасета уз ријечи подршке православним вјерницима и свештенству Српске православне цркве.

Алдина Ахмић, портпарол МУП-а ЗДК, потврдила је за “Независне” да су увиђајем констатована оштећења на улазним вратима храма и у објекту, гдје је запаљено више предмета. По њеним ријечима, истрага је у току.

Црква Рођења пресвете Богородице је обнављана протекле двије године, а освештана је прошлог септембра.

Украли 200 КМ

Полиција из Теслића ухапсила је П.Ч. (45) и З.Ћ. (50), оба из те општине, због сумње да су из локалног православног храма, из дрвене касе у склопу централне иконе, украли око 200 КМ.

Против тог двојца ће Окружном јавном тужилаштву Добој бити достављен извјештај за тешку крађу.

 

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img