spot_img
spot_img

У семберским селима увелико се ради на аутопуту Бијељина – Рача

spot_img
spot_img
spot_img

У семберским селима увелико се ради на аутопуту Бијељина – Рача. План је, за 36 мјесеци завршити 20 километара.

Од средине септембра урађено је више од три километра трасе са насипом.

План је да за 36 мјесеци 20 километара аутопута буде изграђено и спојено са мостом на Сави, чија се градња приводи крају, као и на аутопут од Раче до Кузмина, који се повезује са постојећим аутопутем Београд – Загреб.

У селима Велика Обарска и Батковић тридесетак тешких грађевинских машина и камиона праве трасу новог аутопута. Грађевинари користе лијепо вријеме и раде истовремено на двије локације.

На дионици дужине 20 километара биће девет већих објеката, надвожњака и подвожњака на мјестима гдје аутопут прелази преко локалних путева, старе пруге, те преко мелиорационих канала.

Динамика радова је добра, кажу из Аутопутева Републике Српске. Подсјећају да се овај аутопут, вриједан 258 милиона марака, гради без кредитних задужења.

– Влада Србије 80 посто финансира. Једну траншу од десет милиона евра су пребацили почетком августа. Што се тиче Владе Републике Српске, односно предузећа Аутопутеви, ми смо обезбиједили аванс – појашњава за РТРС Слободан Станаревић, директор Аутопутева Републике Српске.

Велики пројекти ове врсте имају значај и као покретач привреде и запошљавања.

– Не само као веза међурегионална између Бањалуке и Београда, која ће унаприједити проток роба, услуга, и самих путника, обезбиједити већу безбједност на нашим путевима, већ је и посебан значај за локалну заједницу јер тамо имамо јавне радове, мноштво ангажованих подизвођача људи који су на индиректан начин укључени у сам пројекат – истакао је Недељко Ћорић, министар саобраћаја и веза Републике Српске.

Мјештане радује градња аутопута. Очекују и бржи развој привреде.

Република Српска сада има 120 километара изграђених аутопутева, а планирана је градња још 100 километара, пренио је РТРС.

 

 

 

(rtrs.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img