spot_img
spot_img

У Сарајеву у току контролно бројање гласова за предсједника Српске

spot_img
spot_img

У Главном центру за бројање у сарајевској дворани Зетра у току је отварање врећа и контролно поновно бројање гласачких листића за предсједника и потпредсједике Републике Српске, са свих 2.239 редовних гласачких мјеста у Српској.

Директор главног центра за бројање Горан Мишковић истакао је да ће се гласови пребројавати у три смјене, те да је добро кадровски попуњен, али да се и даље не зна колико ће пребројавање гласова потрајати.

Подсјетио је и да је главни центар за бројање расписао три јавна позива за запошљавање, те да су изабрани кандидати прошли одговарајуће обуке, напомињући да је при њиховом запошљавају вођено рачуна о полној и националној структури.

– Они већ 10 дана раде на пребројавању и стекли су одређено искуство пошто су морали да броје гласачке листиће за мобилне тимове, непотврђене и пакете који су пристигли путем поште – навео је Мишковић.

Мишковић је нагласио и да су тимови за поновно бројање гласова добили налог на утврде да ли добијени материјал у врећама одговара гласачком материјалу који је предат том бирачком одбору, као и да ће се провјеравати сигурносни елементи које посједује сваки гласачки листић.

Портпарол ЦИК Максида Пирић објаснила је да ће извјештај Главног центара након контролног бројања садржати шта је у посједу складишта ЦИК, шта је у врећама, те да ли су неискориштени гласачки листићи стављени у друге вреће.

Према њеним ријечима, у извјештају ће бити наведено и да ли је одређени изборни материјал који недостаје, у примљеним обрасцима у другим врећама.

Предсједник ЦИК Суад Арнаутовић је оцијенио да су неосноване критике и наводи да је ЦИК урадио нешто незаконито и да тек након утврђивања резултата може почети процес подношења захтјева и отварања врећа.

Према његовим ријечима, постоји апсурд у јавном простору јер је ЦИК институција која, према Изборном закону, надзире законитост рада општинских и градских изборних комисија, те бирачких одбора, и ради потврђивања и обједињавања правилних резултата избора може наредити овим комисијама да се отворе вреће и обједине правилни резултати.

– А неко поставља питање како можемо главном центру то наредити – додао је Арнаутовић.

Он тврди да је ово техничка радња и да у томе нема политике ни било каквих незаконитих радњи.

– Нас уопште не интересују резултати избора. Нас интересују оне индиције и сазнања што имамо о паљењу, цијепању, лакирању и маркирању гласачких листића, неправилном паковању осјетљивог изборног материјала, недостављању врећа са неискориштеним гласачким листићима – навео је Арнаутовић.

Истакао је да је циљ да се у Главном центру за бројање пред очима јавности утврде чињенице и да на бази њих буду донијете одговарајуће одлуке

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img