spot_img
spot_img

У региону цијене падају, код нас све по старом

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У Србији је од јуче 20 основних производа за исхрану, хигијену и кућну хемију знатно јефтиније. Хрватска Влада је на прагу договора са трговцима да цијене око 300 намирница спусте на ниво од 31. децембра.

Да ли је могуће да и код нас дође до значајнијег појефтињења основних производа?

У Министарству трговине и туризма Републике Српске подсјећају да је током јуна у Српској заживјела кампања „Друштвено одговорно“ у оквиру које се трговачки ланци, по принципу добровољности, одричу дијела своје марже у знак солидарности са купцима.

– Слична кампања покренута је у протеклим данима и у Србији – кажу у министарству.

Зашто нема списка јефтинијих намирница

У Министарству трговине РС нису размишљали да објаве листу који су то производи појефтинили и за колико, већ су само именовали трговине које су се одазвале кампањи. На том списку нема трговачких ланаца који имају највећу малопродајну мрежу у Српској.

Када је ријеч о производима који су обухваћени кампањом, како наводе, остављен је на избор сваком трговцу понаособ, а према информацијама које у министарству имају са терена, кампањом су обухваћени артикли из широког спектра производа – од кондиторских производа, млијечних производа, кафе, средстава за хигијену и других роба широке потрошње „који су у просјеку снижени од 15 до 30 одсто“.

Међутим, по подацима Завода за статистику РС, цијене хране у јулу су ниже за један одсто у односу на јун ове године, а индекс свих потрошачких цена није значајније промијењен у односу на претходни мјесец. Званична месечна инфлација је 0,1 одсто.

– Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић боравиће наредне седмице у радној посјети Министарству унутрашње и спољне трговине Србије, гдје ће се састати с министром Томиславом Момировићем. Једна од тема разговора биће и ова кампања, начини њене реализације и ефекти, као и оно што је могуће пренијети у наше оквире – наводе у Министарству трговине Републике Српске.

Маржа

Када је ријеч о мјерама које су у ресорној надлежности овог министарства, подсјећају да је Влада Републике Српске још у новембру 2021. године уредбом додатно ограничила марже у промету робе са 10 на 8 одсто, а у велепродаји са 8 на 6 одсто.

Уредбом о ограничавању маржи у промету робе маржа се ограничава искључиво на производе који спадају у основне животне намирнице (со, животињска маст, сунцокретово уље и биљна маст, маргарин, пастеризовано млијеко, јогурт, пшенично брашно, хљеб, шећер, храна за дојенчад и храна за бебе, лијекови).

Подсјећају и да је ограничена маржа на нафтне деривате, а која у малопродаји износи 0,25 КМ по литри деривата.

Слика са терена другачија

Јован Василић, предсједник Удружења за заштиту потрошача „Звоно“ из Бијељине, каже да се у велика три трговачка ланца у овом граду распитивао о кампањи Министарства трговине.

– Запослени уопште нису упознати о томе. Једино знају о акцијама тих трговина, и то је то. Ово су информације са терена, не знам како је у другим мјестима – наводи Василић.

Без обзира на смањење инфлације, како каже, прехрамбени производи уопште нису јефитинији, изузев пада цијене јестивог уља.

– Видимо да су се у Србији и Хрватској ангажовале владе на смањењу цијена прехрамбених производа. Не знам да ли наше министарство може више да уради – наводи Василић.

Напомиње да удружења за заштиту потрошача немају никакав утицај на цијене иако је у јавности супротно.

– Немамо никакав утицај на цијене, изузев када се ради о цијенама комуналних услуга, гдје учествујемо у раду Савјета. И ту можемо само дати мишљење, које није обавезујуће – објашњава Василић.

Удружења још могу, по закону, да посредују у рјешавању спорова између потрошача и трговаца по рекламацијама производа.

 

 

(srpskainfo.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img