У наредним данима почетак изградње дијела ауто-пута Рача-Бијељина - nula49.com
spot_img
spot_img

У наредним данима почетак изградње дијела ауто-пута Рача-Бијељина

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У Београду је одржан састанак предсједника Владе Републике Српске Радоване Вишковића и предсједнице Владе Србије Ане Брнабић.

Вишковић је истакао да су разговарали о заједничким пројектима Српске и Србије.

– Разговарали смо како да убрзамо пројекте. Разговарали смо о енергетским пројектима и аеродрому Требиње. Као и о ауто-путу Рача-Бијељина – навео је Вишковић.

Навео је да ће у наредним данима почети изградња ауто-пута Рача-Бијељина.

– Усагласићемо ускоро термин и да заједно званичници Српске и Србије озваниче почетак радова – рекао је Вишковић.

Истакао је да су разговарали о одлуци Владе Србије за забрану извоза нафте из рафинерије Панчево.

– Та одлука је на огранично вријеме. Гледали смо да се то не односи на Републику Српску. Задужени су тимови са обе стране које ће то питање правно ријешити. Битно је да имамо редовно снабдијевање – додао је Вишковић, након састанка.

Вишковић је изјавио да је Српска финансијски стабилна и жели да сачува ланце снабдијевања намирницама, а Влада Србије је показала велику вољу да у сегменту робних резерви помогне Влади Српске.

– Српска је спремна платити тржишну цијену било ког производа и да овдје није ријеч ни о каквој врсти бесплатне помоћи Српској – додао је Вишковић.

Оставите дејтонску БиХ, не правите поново ново жариште и сукобе

Вишковић изјавио је данас да информације о америчко-битанском плану за укидање Републике Српске не треба да брину, а међународне и домаће факторе позвао је на очување дејтонске БиХ и да поново не праве ново жариште и сукобе у БиХ.

Вишковић је оцијенио да би САД и Велика Британија вољеле да, ако је могуће, нема Републике Српске, да на неки начин нестане јер сматрају да би тиме ријешили неке проблеме, а то се не би десило. “Господо, тиме се само праве још већи проблеми у БиХ”, истакао је Вишковић.

Он је рекао да информације о укидању Српске нису ништа ново, да то раде већ 30 година, те да није нешто што би требало да забрине, али сматра да треба да пробуде из дубоког сна наивне и неке људе у Републици Српској који мисле да нису тачне ствари које износе СНСД и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Према његовим ријечима, БиХ је дејтонска творевина, нешто што је заједничко свих људи који у њој живе, а свако нарушавање тих односа не иде у прилог никоме.

“Позивам све добронамјерне, и у међународном фактору, али и домаће снаге у Српској – ако мислите добро себи, својим породицама, ако мислите добро својој дјеци – онда чувајте Дејтон и оно на чему је заснована БиХ”, истакао је Вишковић.

Он је појаснио да не мисли да би, радећи на штету другог народа, направио нешто добро за свој народ јер је та политика погрешна, те истакао да у БиХ сви морају да уживају иста права с обзиром на то да се једино у таквој БиХ може рачунати на будућност БиХ.

Нажалост, додао је он, и САД и Велика Британија, они са стране и неке политичке снаге, поготово из другог ентитета, из Сарајева, који се куну и заклињу у БиХ, чине лоше за БиХ оним што раде и намјеравају, али да не може да каже да тако размишљају обични грађани.

“Господо, нисте у праву. То што ви радите, то што имате намјеру и жељу је лоше за БиХ и за све грађане који живе у БиХ. Маните се таквих послова, радњи. Ако заиста мислите то што причате, онда учините све да сачувате дејтонску уређену БиХ”, истакао је Вишковић.

Вишковић је додао да не може неко ко долази хиљадама километара далеко да зна боље од људи који овдје живе шта им је то потребно, истакавши да би требало да пусте легално изабране представнике власти да брину о будућности БиХ.

“Само заборавите и ратне циљеве и неке своје жеље и пустите овај народ и легално изабране политичаре и представнике сва три конститутивна народа у БиХ да се ми договоримо о будућности БиХ. Једино ми знамо сами, без вашег мијешања, шта је добро за нас”, нагласио је премијер Српске.

Вишковић је истакао да су легално изабрани представници власти у БиХ у стању да брину о будућности, да имају и знања и воље и ресурсе. “Немојте од овог простора правити неко ново жариште. Немојте поново правити сукобе”, поручио је Вишковић.

Он је оцијенио да сукоб Украјине и Русије нису изазвале те двије земље него управо “ови душебрижници”, па им је изгледа мало тај суког те би се поново играли у БиХ, подсјетивши да су у БиХ била болна исксуства.

Вишковић је категоричан да никоме послије несретног рата у БиХ не треба поново нови рат, па је позвао све да се уздрже од таквих ствари.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img