spot_img
spot_img

У ишчекивању Ердогана: Брчко тражи компромис за трасу аутопута

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Одређивање трасе којом ће кроз Брчко проћи аутопут Сарајево – Београд у фокусу је власти РС-а, док ФБиХ шути и не одмиче се у реализацији изградње трасе кроз свој териториј

Дионица аутопута Београд – Сарајево која би требала проћи кроз Брчко дистрикт Босне и Херцеговине и даље није утврђена, а судећи по тишини брчанске власти о овоме питању, није сигурно ни да ће ускоро бити. Извођач радова за дионицу пута који би са Београдом преко Брчког спојио и Бању Луку преко Вукосавља већ је изабран, а припремају се и радови који би Рачу спојили са Бијељином. У ФБиХ још није изграђен ни метар аутопута који би од Брчког преко Тузле водио према Сарајеву, али постоје помаци, јер је већ наручена главна пројектна документација за дионицу од Тузле до Брчког.

Више приједлога

Питање дионице кроз Брчко посљедњих неколико дана актуелизира и члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је током посљедње посјете Брчком казао како се дионица мора под хитно усагласити, у супротном, како је казао, приликом најављене посјете предсједника Турске Рецепа Ердогана Сарајеву, чија влада финансира дио аутопута у БиХ, неће се моћи оправдати спремност Турске да финансира овај пројекат.

– У Републици Српској се ради за разлику од Федерације, гдје постоји неспремност да се разговара. Дио од Раче до Бијељине већ је покривен и за десетак дана ће се финализовати разговори о овдашњој петљи Вршани, поручио је Додик.

Од градоначелника Брчког Есада Кадрића (СДА), чија влада треба усагласити трасу кроз Брчко, нисмо успјели добити никаква појашњења зашто то досад није учињено. Према незваничним информацијама, проблем је управо земљиште којим ће траса проћи, јер различити политички представници у Брчком желе различите дионице, односно желе усмјерити трасу оним дијелом дистрикта који би погодовао или њиховом бирачком тијелу или појединцима блиским политици.

Оптимистичан одговор смо, међутим, добили од Синише Милића (СНСД), предсједника Скупштине Брчко дистрикта, који је прије неколико дана заједно са допредсједником Скупштине Ивом Филиповићем (ХДЗ) угостио Додика и с њим разговарао о овој дионици. И овим састанком, али и сталним медијским иступима Додик и политички представници Срба из Брчког и РС-а показују знатно већи интерес за изградњу ове дионице, јер би на тај начин повезали два дијела овог ентитета који Брчко пресијеца.

– Могу рећи само толико да у овом тренутку има разлога за оптимизам и у наредних седмицу или двије могли бисмо имати компромисно рјешење за дионицу која ће проћи кроз Брчко, казао је Милић.

Осим питања дионице аутопута, политички представници из РС-а потенцирају и изградњу гасовода, који би највјероватније ишао трасом аутопута из Бијељине преко Брчког и даље према РС-у. Додик је најавио да ће питање изградње овог гасовода бити и тема на једном од наредних састанака чланова Предсједништва БиХ.

Интерес привреде

Док СНСД и Бања Лука врше континуирани притисак на Брчко, званично Сарајево и ФБиХ шуте и ствари препуштају случају, понашајући се као да је веза са дистриктом, па и даље са Београдом, од занемаривог значаја за БиХ. А управо би овај пут додатно отворио цијелу ФБиХ и према Србији и према Европској унији, те бисмо велику робну размјену коју имамо са њима могли додатно повећати.

 

 

 

(oslobodjenje.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img