spot_img
spot_img

У 2023. могућа три сценарија, ниједан није оптимистичан

spot_img
spot_img

Три могућа сценарија очекују нас наредне године, и ма који да се догоди, 2023. у БиХ неће бити ни угодна ни просперитетна, сматрају аналитичари.

Истина, код неких од наших саговорника постоји мала доза оптимизма, док други кажу – шта год да се буде догађало, не може бити горе него у години на измаку.

Најпесимистичнији су, свакако, представници удружења за заштиту потрошача, који се плаше нових поскупљења, док синдикалци наду полажу у нову власт. Економисти истичу да ће много тога зависити од ситуације на Старом континенту, али и на глобалном нивоу.

“Рекао бих да постоје три могућа сценарија: Најбољи је да током године дође до пада инфлације у окружењу, Европи и свијету захваљујући акцијама њихових централних банака и влада и паду цијена нафте, па то дјелује и на БиХ, а да истовремено нове власти коначно подузму потребне мјере у самој БиХ и помогну додатном паду инфлације и економском опоравку”, каже економиста Игор Гавран.

Према његовим ријечима, други и вјероватно реалнији сценарио је да до пада инфлације дође због даљег пада економске активности и рецесије па да тако један глобални проблем замијени други, а да нове власти буду нешто активније од старих, али недовољно да зауставе наставак кризе.

Како додаје, трећи сценарио би био најгори, а то је да новим санкцијама и сличним мјерама које западне владе најављују додатно буду нарушени трговински токови, посебно енергената, и дође до њиховог новог поскупљења па инфлација не падне, а рецесија се продуби паралелно, док код нас нове власти остану пасивне као и старе.

“Наравно, могуће су и одређене комбинације ових сценарија. У сваком случају, не чека нас угодна и просперитетна година ни у једном сценарију, већ је само ријеч о томе хоће ли бити било каквог опоравка и ублажавања кризе, што би могло помоћи грађанима да њихов стандард макар не пада ниже, или ће се у мањој или већој мјери даље погоршавати”, поручује Гавран у изјави за “Независне новине”.

С друге стране, Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН Приједор, каже да се нада да ће доћи до повећање плата, али се смањење цијена, очигледно, неће десити.

“Поскупљује нам хљеб, а онда и струја привредницима. То би значило да ће поново поскупјети животне намирнице и све то иде у недоглед. Мислим да над свим овим поскупљењима више и нема контроле. Не видимо било каква побољшања. Све је кренуло од короне, али задњих годину и по дана се све ово што нам се дешава не може ни пропратити”, рекла је за “Независне новине” Марићева, те додала да се плаши шта ће се тек десити када за привреду поскупи струја.

Селведин Шаторовић из Савеза самосталних синдиката БиХ каже да би било добро да у нову годину уђемо са оптимизмом, те да се очекује да се неке ствари поправе набоље, имајући у виду промјену концепта власти у ФБиХ.

“Не може бити горе у односу на оно што је тренутно. Морамо пружити шансу макар 100 дана новим властима, те да видимо хоће ли се нешто промијенити и са могућим добијањем статуса за кандидатуру у ЕУ”, нагласио је Шаторовић за “Независне новине”.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img