Tužilaštvo istražuje kako se u mostarskoj bolnici pojavio slučaj koronavirusa

Zbog radnji koje su prethodile pojavi prvog slučaja koronavirusa u Mostaru, tačnije na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar, reagovalo je Tužilaštvo HNK.

Tužilaštvo HNK formiralo je kazneni predmet povodom slučaja koji se desio 16/17. mart 2020. godine, u vezi s prijemom pacijenata u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, od kojih se za jednog ispostavilo da je bio inficiran koronavirusom.

“U cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica te postojanja eventualne krivične odgovornosti za neko od krivičnih djela protiv zdravlja ljudi, kako od pacijenata, a tako i od ljekara koji je učestvovao u njihovom prijemu u SKB Mostar, tužilaštvo će putem naredbi suda izuzeti svu potrebnu medicinsku dokumentaciju, snimke nadzornih kamera u SKB Mostar, kao i drugu potrebnu dokumentaciju, a kada se stvore zdravstveni uvjeti za to obavit će se i saslušanje određenih svjedoka, kao i druge istražne radnje za kojima se ukaže potreba”, kazali su.

Apeluju na sve građane, institucije i javne medicinske ustanove, dodaju, da se u novonastaloj situaciji pridržavaju uputa kriznih štabova koji su formirani na područjima kantona, Federacije BiH i BiH, kako bi se suzbilo širenje i prenošenje virusa korona, pa tako i nastale pandemije.

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime