spot_img
spot_img

Требамо ли се бојати новог корона вируса који стиже из Кине?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Расте број нових случајева заразе изазваних ширењем новог корона вируса у Кини који је прво откривен у граду Вухану у средишту земље.

Тамошње су власти потврдиле да је заражених више од 200. Од посљедица заразе досад су преминуле три особе. Вирус се почео ширити и у околне земље. Страхује се од нове епидемије.

Три аеродрома унутар ЕУ имају директне летове у Вухан, а постоје и недиректне везе с другим аеродромима унутар ЕУ. С обзиром да нема доказа о одрживости преноса болести с човјека на човјека, ризик за путнике и унос вируса у ЕУ сматра се ниским, но не може се у потпуности искључити.

Иако је извор новог корона вируса и начин преноса непознат, у препорукама које су објављене на страницама Завода за јавно здравство ФБиХ се препоручује примјењивање основних мјера за смањење ризика од преноса акутних респираторних инфекција (за путнике у ваздушном саобраћају):

  • избјегавање блиског контакта с особама који имају акутну респираторну инфекцију;
  • често прање руку, посебно након директног контакта с болесним људима или њиховом околином;
  • избјегавање блиског контакта са живим или угинулим животињама;
  • путници који имају симптоме акутне респираторне инфекције требају приликом кашљања и кихања прекривати нос и уста једнократним марамицама те прати руке;
  • путници који унутар 14 дана по повратку из Вухана развију повишену тјелесну температуру требају се јавити свом лијекару и дати до знања да су били у Вуханз.

Данас препоруке од СЗО

Шеф Канцеларије Свјетске здравствене организације (СЗО) у БиХ Виктор Олсавзки најавио је да ће на данашњем састанку Одбора за ванредне случајеве у Женеви генерални директор СЗО добити препоруке како поступити даље по питању корона вируса и по питању заустављања ширења наведеног вируса.

У том погледу Олсавзки је у разговору за Фену казао да тренутне информације говоре да вирус може изазвати благе симптоме налик грипи као и озбиљну болест.

“Иако се у почетку може појавити с благим симптомима, може прећи у тежу болест – а уочено је да људи с постојећим хроничним стањима имају повећану рањивост на теже облике болести. Такође, уочено је да код старијих људи постоји већа осјетљивост за тешки облик болести, али још увијек смо у врло раној фази разумијевања ове болести и још увијек постоји пуно тога што не знамо”, констатовао је Олсавзки.

Постојеће хроничне болести које су пријављене до сада каже да укључују хипертензију и друге кардиоваскуларне проблеме, дијабетес, проблеме с јетром и друга респираторна обољења.

“Не постоје специфични третмани за овај нови корона вирус и лијечење се темељи на клиничкој презентацији”, нагласио је Олсавзки.

 

 

 

 

(6yka.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img