spot_img
spot_img

Сведочење „мајке Сребренице” о злочинима у Кравицама

spot_img
spot_img
spot_img

На јавно сведочење Сребреничанке Фадиле Мујић о злочинима Армије РБиХ над Србима у Кравици код Сребренице 7. јануара 1993. године, које је шокирало јавност, нису могли да „зажмуре” ни носиоци највиших правосудних институција у БиХ.

Тужилаштво БиХ, како је званично потврђено, већ је издало наредбу Агенцији за истраге и заштиту БиХ (Сипа) да почне да прикупља доказе о сведочењу Мујићеве о зверским злочинима, које су, под командом Насера Орића, на православни Божић 1993. починили припадници 28. дивизије Армије РБиХ, а за које још нико није одговарао.

У интервјуу за федералне медије, који се појавио на друштвеним мрежама и видео-каналима, Мујићева је хладнокрвно и без имало задршке детаљно описала како је припреман крвави Божић у Кравицама и како су убијани и пљачкани ненаоружани и невини српски цивили, чему је, по сопственом признању, лично сведочила, па и у томе учествовала. Српско село Кравица за нас је, како је то она казала, „било Америка, обећана земља”.

Без имало грижње савести и осећања кривице, Мујићева је описала и упад у српску кућу, и то у време божићног породичног доручка.

„Улазимо у једну кућу. Четници седе, славе, крметине камара на столу. Ко те пита што је крметина, ниси је никад јео, али јешћеш, све ћеш јести само да преживиш…” испричала је Мујићева и додала како јој је домаћин понудио да се и она послужи и како јој је „дао сарму” да понесе својој деци.

Након објављеног шокантног интервјуа с Мујићевом, која је чланица Удружења „Мајке Сребренице”, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић позвао је Тужилаштво БиХ да „прегледа комплетан снимак” њеног сведочења, које потврђује да је реч о „класичном широком и систематичном нападу”, који представља злочин против човечности. Може, каже он, да Мујићеву позове као сведока, а може и као оптужену, јер је у свом јавном сведочењу експлицитно навела да је и она желела да учествује у нападу на Кравицу.

„Ако Тужилаштво БиХ остане глуво и немо на ово сведочење, које је јавно објављено, онда се, заиста, нема више о чему причати”, рекао је Којић изражавајући резерву према искреним намерама Тужилаштва БиХ у овом случају, јер је „много и других сведочења и доказа”, али и поред тога „нема правде за српске жртве”, нема „процесуирања злочина над Србима”, поготово „оних који су почињени на подручју Подриња”.

У злочиначком походу на Кравице, у којем је учествовало око 1.000 до зуба наоружаних припадника Армије РБиХ, убијено је 49 Срба, углавном цивила, а рањено њих 80. Четири особе су одведене у логор, од којих су две убијене. Најмлађа жртва Владимир Гајић имао је само четири године, а најстарија Мара Божић 84. Коју годину мање имали су Владимир Стојановић и Ристо Поповић. Према подацима којима располаже и Општинска организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице, Орићеви бојовници оставили су пустош у Кравици. Опљачкали су, а потом и запалили, безмало 700 српских кућа, што је Мујићева, према запажању Бранимира Којића, председника поменуте организације, прећутала у свом сведочењу.

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img