Све дубљи јаз између богатих и сиромашних - nula49.com
spot_img
spot_img

Све дубљи јаз између богатих и сиромашних

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Само 26 најбогатијих милијардера посједује онолико новца колико и 3,8 милијарди људи најсиромашнијих на планети.

На растућу концентрација свјетског богатства и продубљивање јаза између супербогатих и сиротиње упозорава Oxfam у новом извјештају, објављеном поводом конференције у Давосу.

Најбогатији човјек на свијету и даље је Џеф Безос, власник Амазона. Његово богатство се повећало на 112 милијарди долара.

На примјер, само један одсто Безосовог богатства је једнако цијелом здравственом буџету за Етиопију, земљу од 105 милиона људи.

Прошле године оборен је рекорд по расту броја мултимилијардера, који су зарадили укупно 762 милијарде долара, што је довољно да се ријеши проблем екстремног сиромаштва у свијету не једном, него чак седам пута.

Повећањем опорезивања имовине за један одсто најбогатијих на свијету и то само за пола одсто, прикупило би се више него довољно новца за образовање 262 милиона дјеце и пружање здравствене заштите која би спасила 3,3 милиона живота у свијету.

Oxfam је позвао владе да повећају порезе за корпорације и имовину најбогатијих, како би зауставиле растући јаз по питању богатства.

Владе подстичу неједнакост недовољним финансирањем јавних услуга, док за то вријеме премало опорезују корпорације и богате и не успијевају да зауставе утаје пореза – наводи се у извјештају.

И док свака два дана настаје један нови милијардер, Oxfam тврди да су стопе пореза које се примјењују на доходак и имовину богатих појединаца пале на најнижу стопу у посљедњих неколико деценија.

(blic.rs)


spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img