Шугом у БиХ заражено око 1.000 људи

Да шуга (scabies) још није искоријењена говори податак да је у РС пет особа заражених овим несносним сврабом регистровано у децембру, а од почетка године било их је 209.

Ситуација је много алармантнија у ФБиХ, у којој је за првих 11 мјесеци од ове болести обољело чак четири пута више особа него у РС, па је укупно у свим кантонима у првих 11 мјесеци евидентирано 819 обољелих.

- Реклама -

Према подацима Федералног завода за јавно здравство, само у новембру био је 131 случај обољелих од шуге, од чега највише у Кантону Сарајево – и то њих 41.

Радован Братић, епидемиолог у Институту за јавно здравство РС, истиже да се свраб, шуга (scabies) доводи у везу са лошим социјално-економским условима живљења и ниским нивоом здравствене просвијећености становништва.

Управо због тога шуга се јавља код сиромашних и запуштених особа, а шири се брзо и то контактом са заражене особе на другу особу.

“Шуга се ефикасно лијечи. Међутим, неблаговремено и неправилно лијечење може довести до секундарне, односно накнадне инфекције с одређеним посљедицама”, рекао је Братић.

Додао је да је због тога потребно предузети мјере у смислу повећања општег животног стандарда, те мјере здравствене службе.

Те мјере су, како истиче, здравствено васпитање и појачавање опште и личне хигијене.

Поред тога потребан је појачан инспекцијски надзор у школама, вртићима, ђачким и студентским домовима, затим старачким домовима, болницама и другим колективним центрима, као и у домаћинствима.

Љекари упозоравају да се шуга препознаје по црвенилу, сврабу и перутању коже, а највише и најбрже се шири у колективу, нарочито међу дјецом у школама и вртићима јер су они најугроженији због слабијег имунитета.

Свраб се углавном јавља између прстију, на зглобовима, длановима, лактовима, табанима, стомаку, грудима и посебно је изражен ноћу.

Због свега је најважнија мјера лична хигијена, пошто се болест брзо преноси додиром, пољупцем, те кориштењем чаше, пешкира или одјеће заражене особе, а преноси се и сексуалним путем. Потребно је што чешће прозрачивати просторије, мијењати постељину те веш прати на високој температури.

Узрок паразит шугарац

Шуга је заразна инфекција коже узрокована паразитом који се зове шугарац (Sarcoptes scabiei), који се једва види голим оком. Шугарац живи у кожи домаћина, узрокујући интензивни алергијски свраб, нарочито ноћу, јер овај паразит воли топлоту и тада се брже развија. Женка буши ходнике у површинским слојевима коже, у које полаже јајашца. Младе гриње пужу по кожи и развијају се, а по изласку одраслих паразита на површину мужјаци угибају, а женке полажу нова јајашца.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime