spot_img
spot_img

Стручњаци се надају додатном паду цијена горива у БиХ

spot_img
spot_img

На радост возача, цијене горива у Српској јуче су пале и до 15 одсто, а стручњаци се надају да ово неће бити крај појефтињењима, иако то зависи од бројних фактора.

Наиме, сада се цијене дизела крећу између 2,68 до 2,79 КМ, док се бензин на пумпама може наћи од 2,39 до 2,57 КМ.

Ове цијене потврдио је за “Независне новине” Јовица Вучковић, предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске. “Дошло је до пада цијену у просјеку за 10 до 15 фенинга”, казао је он.

Иако је гориво протеклих седмица ишло ка горе, уназад неколико дана је дошло до појефтињења, те се сада може рећи да су се цијене вратила на стару вриједност, прије задњих поскупљења. На већини пумпи јуче су се могле видјети ниже цијене него дан прије, те у складу с тим, сада литар дизела кошта око 2,7 КМ, а литар бензина око 2,5 КМ.

Едхем Бичакчић, стручњак за енергенте, навео је да се тачан разлог овог пада цијена још не зна.

“Цијене нафтних деривата, па и горива у Босни и Херцеговине зависе од тржишне цијене у Европи, а тржишна цијена у Европи зависи од понуде и потражње”, казао је Бичакчић.

Није ово једино што утиче на крајњу цијену горива на пумпама, јер поред овог, како објашњава, утицај остављају и ефекти спровођења ембарга на руску нафту, те и остале активности које спроводи Европска унија.

“Све ово се директно одражава на тржиште”, истиче он.

Истиче да ово смањење цијене није могло доћи у бољем моменту, доводећи ово у везу са ниским температурама које су захватиле већину Републике Српске, односно Босне и Херцеговине.

“Изгледа да је неко на тржиште избацио повећане количине ових деривата које су резултирале смањењем цијене. У сваком случају позитивна ствар”, каже Бичакчић.

Како наглашава, ако би дошло до отопљавања, могло би се очекивати да цијене почну још да падају, а под условом да нешто друго не би утицало на тржиште. Иако је цијена горива нижа ако гледамо уназад неколико дана, ако поредимо овај период са истим периодом прошле године, видимо да је и даље цијена горива виша за око 30 до 40 фенинга.

“Разлог скупљег горива, односно свих нафтних деривата је свакако рат у Украјини, а након тога ембарго на руски гас и нафту. Ово је директно утицало на цијене на тржишту”, каже Бичакчић.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img