Sporazum između Hrvatske i BiH uslov za sanaciju mosta Gunja – Brčko

- Reklama -

Već osam mjeseci u prekidu je teretni saobraćaj mostom preko rijeke Save između Gunje i Brčkog, a s obzirom na potrebnu proceduru koja prethodi stvaranju uslova za sanaciju postojećeg ili gradnju novog mosta – jer je riječ o bilateralnom pitanju između Republike Hrvatske i BiH – kamioni i autobusi njime zasigurno neće još dugo saobraćati.

Most je sagrađen još u vrijeme Austro-Ugarske, 1894. godine, dug je 755 metara i stoji na 27 betonskih stubova. U ratovima je nekoliko puta rušen, a 2009. saniran je oštećeni stub s brčanske strane. Vlada Brčko Distrikta BiH je 24. januara upoznata s elaboratom o utvrđivanju stanja, procjenom nosivosti i projektom sanacije opreme mosta kojim je utvrđeno da most nije siguran za saobraćaj. Zbog izrazito nepovoljnih rezultata provjere na zamor, prihvaćena je preporuka i doneseno je rješenje o obveznom i hitnom prekidu saobraćanja teretnih motornih vozila i autobusa.

- Reklama -

Ekonomska šteta

Početkom jula, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić primio je u Vukovaru gradonačelnika Brčko Distrikta BiH Sinišu Milića i saradnike, koji su ga informisali o elaboratu IPSA Instituta iz Sarajeva. Na sastanku je upozoreno da su posljedice prekida teretnog saobraćaja višestruke, posebno u ekonomskom smislu, i da štetu trpe privrednici s obje strana Save.

Kao privremeno rješenje predložena je rekonstrukcija postojećeg mosta u smislu njegovog proširenja za još jednu saobraćajnu traku za teretni saobraćaj, o čemu će konačnu riječ dati stručnjaci.

A kao dugoročno rješenje istakli su gradnju novog mosta Gunja – Brčko. Vukovarsko-srijemska županija obvezala se o zaključcima izvijestiti Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a brčanska strana svoje resorno ministarstvo s obzirom na to da su Vlada RH i Savjet ministara BiH nadležni za rješavanje ovog pitanja.

Je li u međuvremenu došlo do kakvih pomaka i jesu li poduzete kakve konkretne aktivnosti s ciljem rješavanja problema saobraćanja na mostu između Gunje i Brčkog provjerili smo u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Na upit Glasa Slavonije odgovorili su da je trenutno u postupku sklapanje sporazuma između Vlade RH i Savjeta ministara BiH o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na zajedničkoj državnoj granici.

Privremena regulacija

Navedeni sporazum, kako su pojasnili, imaće za svrhu unapređenje saobraćajne povezanosti dviju susjednih država kroz uređenje međusobnih odnosa u pogledu održavanja i rekonstrukcije svih deset mostova koji se nalaze na prekograničnom području,a time i mosta Gunja – Brčko.

“Zajedničko mišljenje hrvatske i bosansko-hercegovačke strane jest da most nije u primjerenom stanju s aspekta sigurnosti odvijanja kamionskog i autobusnog saobraćaja. Hrvatske ceste d.o.o. poduzele su određene aktivnosti u kontekstu privremene izmjene putnog koridora tranzitnog saobraćaja teretnih vozila s državne ceste DC 214 (granični prijelaz Gunja) na DC 55 (granični prijelaz Županja). Predviđeno vremensko trajanje privremene regulacije planira se do završetka rekonstrukcije mosta”, stoji u odgovoru.

U Ministarstvu očekuju kako će navedeni sporazum biti uskoro potpisan od obiju strana, a potom će se, u skladu sa detaljnom analizom stanja i vrijednosti sanacije mosta, pristupiti rješavanju problematike.

Opština Gunja je Vukovarsko-srijemskoj županiji krajem travnja proslijedila zahtjev za poticanje inicijative za gradnju novog mosta, kao nužno rješenje za omogućavanje sigurnog prometa ljudi, robe i dobara između dvije države. Opštinski načelnik Gunje Anto Gutić smatra da je gradnja novog mosta jedino rješenje jer bi sanacija postojećeg zbog starosti i stanja u kakvom se nalazi bila vrlo skupa i zahtjevna i njome se, uvjeren je, ne bi postiglo dugoročno i kvalitetno rješenje za kojim već godinama postoji potreba.

Gunja traži premještanje mosta

Načelnik Gunje Anto Gutić napominje da ni pod sadašnjim režimom saobraćanja prema kojemu na mostu u isto vrijeme može biti 30 automobila, most nije siguran. Upozorava na potrebu uvrštavanja gradnje novog mosta kao prioritetni projekt prekogranične suradnje između RH i BiH te kao projekt u okviru projekta Savjeta za Slavoniju i Baranju. Zauzima se za to da nova lokacija bude u neposrednoj blizini željezničkog mosta. Time bi se riješio veliki problem tranzita kroz Gunju i okolna naselja, gdje teški teretnjaci uništavaju ceste. I gužve na ulasku u Brčko su stalne jer ondje postoji samo jedna ulazna traka.

Predlažu skelu

Komisija Vlade Brčko Distrikta radi na pronalaženju prijelaznog rešenja. Traže ga prevoznici, koji i najviše gube. Kompaniju iz Pančeva predstavila je skelu koja bi mogla prevoziti teretni saobraćaj na graničnom prelazu Gunja – Brčko. Pregledali su teren i tvrde da je to moguće.

 

 

(glas-slavonije.hr)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime