spot_img
spot_img

Снажно невријеме код Теочака, срећа је што нема људских жртава

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ни најстарији становници Снијежнице, мјеста на планини Мајевица у Опћини Теочак, у Босни и Херцеговини, не сјећају се катастрофе какву је проузроковало невријеме које је то подручје захватило у четвртак увечер.

Пролом облака над Снијежницом за тили час је у бујичним водама на тлу носио све пред собом.

Послије непроспаване ноћи становници Снијежнице истичу како је срећа у несрећи да није било људских жртава.

“Синоћ нам се догодила једна велика несрећа. Око 20.30 сати смо овдје сједили, гледали смо неку емисију на телевизији, и изненада је почела јака грмљавина. Нисмо томе придавали велику пажњу јер је претходних дана било много кише. Убрзо се чула јака хука, чуло се нешто попут звука велике ријеке, погледали смо кроз прозор и имали смо шта видјети. Била је једна огромна бујица, огромна ријека и сви смо били уплашени. Моје ауто је било паркирано у дворишту и једно вријеме је одолијевало тој бујици, али у новим таласима воде видјели смо да нашег аута више нема. Завршило је доле, ниже, 200-300 метара слупано, отишао нам је потпорни зид, ограда, капија… тако да смо имали много штете“, каже Фикрет Хасановић, мјештанин Снијежнице.

Делегација Владе и Скупштине Тузланског кантона су јуторс посјетили Снијежницу. Послије поплава у Челићу, нова елементарна непогода је донијела још веће проблеме, али је премијер Ирфан Халилагић обећао да ће се убрзано радити на санацији причињене штете.

“Дошли смо да се увјеримо у катастрофу која се синоћ догодила. Ја нисам имао прилику, а то мишљење дијеле и други мјештани, да нешто овако видим било гдје другдје. Екипе су на терену, људских жртава није било, највише штете је на инфраструктури, а то ћемо након што се путеви учине проходним санирати“, казао је Халилагић.

Менсур Мујчиновић је, како каже, био у води до гуше. Ишао је да спаси пса који је био у дворишту. Успио је у том науму, али каже како за својих 70-ак година нешто слично никад није видио, а ни доживио.

“Ја не памтим ово. Овдје сам рођен. Ту је моја кућа, ту сам рођен, али никад овако нешто. Знам да је некада вода прелазила мостић у близини, али овако никад. Цуко је остао жив, ено га лежи“, каже Мујчиновић, који је на мезарју констатовао како су нишани његових ближњих оштећени.

Начелник Опћине Теочак Тајиб Муминовић истиче да је дошло до ломљења и помјерања надгробних споменика, али да нису помјерени мезари што је олакшавајућа околност јер се неће морати радити ексхумације и идентификације.

“Највише штете претрпјела је мјесна заједница Снијежница. Имамо проблеме у другим мјесним заједницама, али доста мање. Овдје је неколико путева непроходно и данас радимо на санирању, али је штета на тим путевима огромна и морат ћемо их изнова градити. Оно што је срећа у овој несрећи је да није било људских жртава, да немамо повријеђених, да немамо уништених и угрожених стамбених објеката. У неке објекте је ушла вода, али радимо на томе. Наше комисије су на терену, раде процјену штете, али ће нам сигурно требати доста времена да све доведемо у стање прије катастрофе. Најважније је да очистимо путеве и да они буду проходни. Видимо по реакцијама Владе ТК-а, медија и свих других да нисмо сами и да ћемо изаћи на добар начин из овога“, казао је Муминовић.

Становници Снијежнице радили су цијели дан на чишћењу своје имовине, али и гледали у небо. Црни облаци буде зебњу, али се они надају да је прошло најгоре и да се катаклизма коју су преживјели никада више неће поновити.

 

 

(federalna.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img