spot_img
spot_img

Шмит позвао Српску да повуче Закон о непокретности, одговорио му Додик

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Кристијан Шмит, високи представник којег Република Српска не признаје изјавио је данас да питање расподјеле државне имовине и даље остаје неријешено у 2022, те позвао власти РС да “предузму потребне активности како би се Закон о непокретностима које се користе за функционисање јавне власти РС одмах ставио ван снаге”.

“Привремена забрана располагања државном имовином остаје на снази и јасно предвиђа да ће свака одлука, акт, уговор или други правни инструмент којим се располаже државном имовином закључен у супротности са овим законима бити ништавни. Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти РС, који је НСРС усвојила 10. фебруара и који је објављен у Службеном гласнику РС 5. априла не утиче на правоснажност забране располагања државном имовином и самим тим не мијења постојеће законско стање”, казао је Шмит, а саопштио је ОХР.

“У одлуци Уставног суда БиХ из јула 2012. године (Предмет бр. У-1/11) изричито се наводи да је, темељем одредби Члана И/1 Устава којим се успоставља принцип континуитета, БиХ титулар цјелокупне државне имовине, укључујући имовину бивше СФРЈ и бивше СРБиХ, али и јавна добра, те да надлежност за регулирање овог питања искључиво спада у опсег Парламентарне скупштине БиХ. Овакви ставови поновљени су у неколико других одлука Уставног суда БиХ, које се односе на пољопривредно земљиште, шуме и шумско земљиште, ријеке и друга јавна добра”, подвлачи ОХР.

Напомињу да се рјешавање питања државне имовине не може се постићи никаквим једностраним дјеловањем, већ искључиво транспарентним процесом у Парламентарној скупштини БиХ, који би за резултат имао усвајање релевантног законодавства на државном нивоу којим се уређује ово питање.

“Позвао сам све заинтересиране стране (између осталих и државни и ентитетски ниво) да припреме такав законодавни акт у Парламентарној скупштини БиХ како би се осигурала одговарајућа расподјела имовине. Још једном их позивам да се активно укључе у оснивање и рад експертске радне групе за државну и војну имовину у складу с мојим дописом од 3. децембра 2021., уз оснивање и комисије за имовину уколико је то потребно да олакша процес. На располагању сам да пружим помоћ у том процесу”, истиче Шмит.

Он сматра да би потенцијални инвеститори требали бити веома опрезни када се упуштају у трансакције које укључују власништво над државном имовином.

На данашњој прес конференцији Шмиту је одговорио Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ, који сматра да је на бази опште приче о универзалној кривици Срба покушано одузимање имовине Српске, а која је, како је истакао, ријешена Уставом БиХ.

“Женевским споразумом, који је претодио Дејтонском споразуму, написано је да БиХ чине Република Српска која има 49 одсто и ФБиХ са 51 одсто територије. На тај начин оне су дефинисане териоторијално”, рекао је Додик.

Како је истакао, у Уставу БиХ се наводи да све оно што није директно дато заједничком нивоу припада ентетима.

“Ни једном ријечју, ни словом, ни зарезом, нигдје, не постоји да је ико наговијестио да БиХ располаже било каквом имовином”, навео је Додик.

Он је подсјетио да је Народна скупштина РС, бранећи уставна права на имовину, донијела законе, а предсједница Жељка Цвијановић их потписала и упутила на објављивање у Службеном гласнику, а онда су се, како је навео, појавили они који држе предавање.

“Тако и овај непостојећи Шмит пријети неким санкцијама или да би он могао да укине те законе. Не може их укинути. Све што он донесе, нећемо објавити у Службеном гласнику. Може да ради шта хоће”, рекао је Додик.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img