spot_img
spot_img

Šmit nametnuo odluku o Memorijalnom centru u Srebrenici

spot_img
spot_img

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje jer nije imenovan u Savjetu bezbjednosti UN, nametuno je izmjenu Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, pišu Nezavisne novine.

Novom odlukom Šmit je promijenio član pomenutog zakona čime je obezbijedio da se novac koji je deponovan za ukop nastradalih u Srebrenici može koristiti i za, kako je naveo, “promovisanje istine o genocidu”.

Ovom odlukom Šmita, Memorijalnom centru Srebrenica osigurano je, kako prenose pojedini mediji, šest miliona KM za projekte rekonstrukcije i konverzije infrastrukture, razvoj novih muzejskih sadržaja i načuno istraživačkih delatnosti, što je još ranije tražio Upravni odbor Memorijalnog centra.

Šmit se u odluci poziva na ovlaštenja koja su mu data članom V Aneksa 10 (Sporazuma o civilnoj implementaciji Mirovnog ugovora), Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, zatim na Zaključke Konferencije za implementaciju mira održane u Bonu 9. i 10. decembra 1997. godine.

– S obzirom takođe da, nakon pažljivog prosuđivanja i uzimajući u obzir veliki broj žrtava koje još uvijek nisu dostojanstveno sahranjene, Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari procjenjuje da je manje od polovine sredstava raspoloživih iz donacija neophodno rezervisati za potrebe projekata ukopa i podizanja nišana, a da su Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari hitno potrebna i dodatna sredstva za druge namjene kako bi vršio svoj mandat i ispunjavao svoje ciljeve, uključujući, između ostalog, izgradnju i održavanje centra, aktivnosti saradnje sa sličnim centrima, fondacijama i udruženjima širom sveta, kao i aktivnosti u provođenju njegove uloge u promovisanju istine o genocidu – navodi Šmit u svojoj odluci.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img