spot_img
spot_img

Šmit bacio državu u trošak od 139 miliona

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine jednoglasno je usvojila dokument okvirnog budžeta od 2025. do 2027. godine prema kojem, ovoj instituciji u naredne tri godine treba 139,3 miliona KM.

Ovaj okvirni budžet, kao zahtjev biće upućen Ministarstvu finansija i trezora BiH za svaku godinu pojedinačno, i ukoliko se bude poštovao Izborni zakon BiH koji je nametnuto Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, neće moći biti odbijen, što u praksi znači da će BiH, Centralnoj izbornoj komisiji BiH morati obezbjediti ovaj novac.

Budžet za 2025. godinu

Ukupan budžtski zahtjev za 2025. godinu iznosi 64.545.000 KM i odnosi se na neposrednu potrošnju i programske aktivnosti. Neposredna potrošnja se odnosi na postojeću potrošnju od 4,032 miliona KM i dodantu potrošnju uzrokovanu nametnutnim izmjenama Izbornog zakona u iznosu od 59,9 miliona KM. Na ovoj stavci najveći dio se odnosi na kapitalna ulaganja odnosno nabavku uređaja za uvođenje novih tehnologija u izborni proces. Ta nabavka planirana je za 2025. godinu i biće nabavljeni uređji za autoidentifikaciju, zatim skeniranje glasačkih listića i video nadzor. Sva ova oprema planirano je da instalira na 5.500 biračkih mjesta za izbore u 2026. godini.

Budžet za 2026. godinu

Budžet za 2026. godinu planiran je u iznosu od 65.131.000 KM i odnosi se na neposrednu potrošnju od 4,7 miliona KM i troškove Opštih izbora od 60,3 miliona KM. Nametuntuim izmjenama Izbornog zakona Centralnoj izbornoj komisiji BiH odobreno je praktično zapošljavanje deset ljudi za koja nisu ranije imali sredstva. Najveća stavka od 40 miliona KM biće potrošena takođe zbog nametnutog Izbornog zakona BiH i to za nabavku softvera od 40 miliona KM za autorizaciju i unos podataka. Iznos od 5,8 miliona KM biće utrošen za povećanje naknada predsjednicima i potpredsjednicima biračkih odbora. CIK je zbog namentutih izmjena Izbornog zakona u obavezi i da radi četiri ili pet edukacija godišnje za šta se moraju obezbjediti naknade za predavače koji će obučavati čak 11.000 predsjednika i potpredsjednika biračkih odbora koje će u buduće zbog nametnutih izmjena Izbornog zakona BiH birati upravo CIK.

Budžet za 2027. godinu

Budžetski zahtjev za 2027. godinu iznosi 9.653.000 KM i odnosi se na neposrednu potrošnju od 4,039 miliona KM i dodatne potrošnje prouzrokovane nametnutim izmjenama Izbornog zakona BiH u iznosu od pet miliona KM. I u ovoj godini biće nabavljen softver vrijedan dva miliona KM te oprema od 1.570 miliona KM.

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img