spot_img
spot_img

Шљива на Мајевици нема ни за ракију

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Временске неприлике умањиле су приносе шљиве и до 40 одсто у појединим дијеловима Српске па ће тако произвођачи на Мајевици, крају који је познат по производњи овог воћа, ове године остати кратких рукава.

Берба шљива у овом крају увелико траје, а воћари кажу да је осим слабог приноса подбацио и квалитет. Оно што је било квалитетно извезли су у иностранство, док је за домаће тржиште остало само воће за прераду.

Воћар Славиша Јовић из Угљевика каже за Глас Српске да је берба ране сорте за ову годину завршена те да шљиву од које ће се произвести ракија припремају за продају.

– Сад чекамо родну чачанку и стенли шљиву. Нисам задовољан приносима и квалитетом воћа ове године. У нашем селу приноси су сигурно мањи и до 40 одсто у односу на раније године. Ниска температура, влага и град прољетос су прилично оштетили плодове и роба није постојана. За ово што смо већ обрали добили смо рекламације, јер брзо трули – казао је Јовић.

Додао је да ове године све укупно неће имати десет тона шљиве, а претходних година било је и по 40 тона.

– Шљиве које су бране и иоле доброг су квалитета послали смо у иностранство, док је већина робе завршила у врећама за дестилерије. Откупна цијена конзумне шљиве је марка, док је воће у врећама око 65 фенинга по килограму – рекао је Јовић и додао да шљива доброг квалитета у хладњачи може да буде дуже од седмицу, што ове године није случај.

Власник угљевичке дестилерије “Кристал” Ненад Тодоровић каже да шљива ове године скоро да и нема.

– И оно што је било шљиве она је, на нашу велику жалост, продата у иностранство. Тако да ћемо печење ракије ову годину, по свему судећи, прескочити – рекао је Тодоровић, који ће тек догодине почети са продајом ракије из претходних година, која у бурадима још одлежава.

С друге стране, ситуација у вези са овогодишњим родом нешто је боља на подручју Градишке, гдје произвођачи приводе крају бербу ране сорте шљива. Воћар Никола Вукота из Градишке истиче да су завршили бербу чачанске љепотице, која је ове године добро родила.

– Чачанске љепотице лани готово да није ни било, док смо ове убрали двије тоне. Догодине очекујем да поново не роди, као што је било лани јер тако то са њом иде.

Квалитет је солидан, с обзиром какав је могао бити имајући у виду колико су биле ниске температуре и количина влаге – казао је Вукота.

Додао је да је недавни олујни вјетар на земљу стресао мање количине чачанске љепотице, коју ће искористити за ракију.

– Сад на ред долази стенли, које лани, такође, није било. Откупна цијена је 1,20 КМ по килограму док је лани било 0,80 КМ. С обзиром на поскупљења свега и свачег то повећање нећемо ни осјетити – рекао Вукота, који шљиву узгаја на површини од шест дунума.

Превоз

Члан одбора Удружења међународних друмских превозника терета при Спољнотрговинској комори БиХ Нијаз Дураковић рекао је да се полако захуктава сезона извоза лако кварљиве робе, међу којом је и шљива.

– Проблем је што та роба може ићи само преко граничног прелаза Градишка гдје Хрватска обавља фитосанитарни преглед, због чега се стварају велике гужве, које ће посебно бити изражене у августу када пут иностраног тржишта крене и стенли шљива – казао је Дураковић, додајући да су од надлежних затражили да превозницима који возе лако кварљиву и специјалну робу, попут киселина које су опасне, омогући пролазак старим путем, кроз Градишку куда се некад ишло.

 

 

(glassrpske.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img