spot_img
spot_img

Шеф тајне полиције остаје без приступа тајним подацима

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Директору Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ (ОБА) Осману Мехмедагићу – Осмици идућег четвртка истиче петогодишња безбједносна дозвола за приступ тајним подацима.

Према члану 59. Закону о заштити тајних података БиХ у којем се говори о безбједносним сметњама због којих се одбија издавање дозволе за приступ тајним подацима, једна од сметњи је “вођење поступка због кривичног дјела за које се могу изрећи затворске казне у трајању од најмање три мјесеца”. С обзиром на то да се Мехмедагићу суди пред Судом БиХ због кривичног дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења за које је запријећена казна од шест мјесеци до пет година јасно је да не постоји законски основ да актуелном директору ОБА БиХ буде продужена безбједносна дозвола. Другим ријечима, то значи да ће од 18. фебруара на челу “тајне полиције БиХ”, односно ОБА, бити особа којој није дозвољен приступ тајним подацима, што није забиљежено нигдје у свијету.

Подсјећања ради, предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија још у новембру прошле године обавијестио је Државни безбједносни орган, као надлежно тијело у саставу Министарства безбједности, да је због повреде Закона о заштити тајних података БиХ потребно провести додатне безбједносне провјере за Мехмедагића. Тегелтија је тиме практично покренуо законску процедуру за одузимање права на приступ тајним подацима директору ОБА, али та процедура није окончана. Међутим, због истека петогодишњег рока важења безбједносне дозволе, Мехмедагић би по аутоматизму требало да остане без дозволе, а тиме и без фотеље, али и радног мјеста у ОБА.

Наиме, члан 61. Закона о заштити тајних података БиХ каже да “када особи која има право приступа тајним подацима буде одузета дозвола, она се проглашава прекобројном када одлука постане коначна”. Исти члан даље каже да се “прекобројна особа распоређује на упражњена радна мјеста у истој или другој институцији, а у случају немогућности распоређивања, због непостојања сличних радних мјеста, тој особи престаје радни однос уз отпремнину утврђену законом”.

Додатна зачкољица лежи у томе што Мехмедагић на одлуку о одбијању дозволе за приступ тајним подацима има право жалбе Комисији за одлучивање по жалбама у предметима безбједносних провјера коју именује Савјет министара. Као што је наш лист раније објавио, Мехмедагић је уз подршку министара из СДА испословао да у тој Комисији сједе њему лојални људи. Дугогодишњи радник служби безбједности Неђо Влашки каже да у Закону о ОБА стоји да директор може бити разријешен ако је против њега покренути кривични поступак.

– Закон каже може, али не и да мора бити разријешен. Уколико је тачно да Мехмедагићу 18. фебруара истиче безбједносна дозвола, преостаје само да буде примијењен члан 30. Закона о ОБА који каже да, уколико генерални директор није у могућности да обавља дужност, то ради његов замјеник – објашњава Влашки.

Суђење

Суд БиХ потврдио је 4. новембра прошле године оптужницу против директора ОБА Османа Мехмедагић и шефа Одјељења за сајбер безбједност ове агенције Мухамеда Пекића. Њих двојица се терете да су злоупотријебили службени положај, као и ресурсе и капацитете ОБА у сврхе приватних и личних интереса, како би дошли до информација о пошиљаоцу анонимне кривичне пријаве против директора ОБА. Суђење у овом предмету је почело 18. децембра прошле године.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img