spot_img
spot_img

Сава у порасту, врх воденог таласа очекује се у наредним данима

spot_img
spot_img

Очекује се да ће водостај Саве у Градишци достићи коту редовне одбране од поплава током дана, а врх воденог таласа ријеке Саве на том подручју очекује се сутра, саопштено је из Јавне установе “Воде Српске”.

Водостај ријеке Саве је у порасту на свим водомјерним станицама у Републици Српској, Градишци, Српцу, Рачи, са тенденцијом даљег благог раста.

Низводно од Градишке очекује се даљи благи раст водостаја ријеке Саве, али максимално до кота редовне одбране од поплава.

У опадању су водостаји ријека Врбас, Врбања, Плива, Рибник, Гомјеница, Укрина, Усора.

Водостаји ријека Босна и Дрина су у стагнацији, док је ситуација у сливу ријеке Требишњице стабилна.

Водостаји ријека Уне и Сане у Републици Српској и даље су високи, али у опадању.

Водостај ријеке Уне у Новом Граду износи 519 центиметара, што је изнад коте ванредне одбране од поплава, са тенденцијом даљег опадања водостаја.

Водостај ријеке Сане у Приједору износи 421 центиметар, што је изнад коте редовне одбране од поплава, са тенденцијом даљег опадања водостаја.

Према рјешењу Јавне установе “Воде Српске” на снази су мјере ванредне одбране од поплава у Републици Српској за поплавно подручје Дубичке равни.

Водостај ријеке Дрине у Семберији је у протекла 24 часа у порасту за два центиметра, а Саве за 65 центиметара, објављено је на сајту града Бијељина.

Водостаји мањих водотока Јање, Гњице, Лукавца и осталих су у порасту, али су и даље у границама нормале.

У посљедња 24 часа на подручју Бијељине пало је 11 литара кише по метру квадратном.

У шест часова на водомјерној станици Радаљ водостај Дрине износио је 245 центиметара, а редовна одбрана од поплава ријеке Дрине на подручју Семберије уводи се када водостај на овој водомјерној станици достигне коту од 450 центиметара.

Проток Дрине на Хидроелектрани Зворник у 7.00 часова износио је 764 метра кубна у секунди.

Водостај ријеке Саве у 6.00 часова на водомјерној станици Јамена износио је 896 центиметара, а граница редовне одбране од поплава је водостај ријеке Саве од 970 центиметара на овој водомјерној станици.

С обзиром на висок водостај ријека Саве, Цивилна заштита града Бијељина најавила је наставак праћења и обиласка потенцијално угрожених подручја и по потреби предузимати и друге мјере из Плана заштите и спасавања од поплава.

 

 

 

(glassrpske.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img