Sastanak Putina i Dodika: Pročitajte kako je tekao razgovor

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je danas u Moskvi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu što Ruska Federacija ne odustaje od pozicije koju je imala do sada i što čuva dejtonsku BiH.

“Srpska je i dalje privržena saradnji sa Rusijom, bez obzira na to što smo mi mala zajednica”, rekao je Dodik.

- Reklama -

Dodik je upoznao Putina o tome da je na predstojećim opštim izborima u BiH kandidat za predsjednika Republike Srpske.

“Kandidovao sam se za drugu funkciju, za predsjednika Republike Srpske i mislim da tu neće biti problema”, naveo je Dodik.

Putin je rekao da zna da su izbori u BiH uskoro i da se nada da će Dodik nastaviti da jača patriotske snage u Republici Srpskoj, te da će to omogućiti nastavak dobre saradnje.

“Nadam se da ćemo i dalje nastaviti da njegujemo prijateljske odnose”, poručio je ruski predsjednik Dodiku pri dočeku.

Putin je izrazio zadovoljstvo zbog susreta sa Dodikom.

“Drago mi je što vas vidim i što možemo zajedno da razgovaramo o situaciji u regionu i u vašoj zemlji”, rekao je Putin.

Kremlj objavio transkript razgovora Putina i Dodika

Kremlj je objavio transkript razgovora.

Sastanak sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom

Vladimir Putin: Još jednom želio bih reći ono od čega sam počeo: slijede vam izbori i želim vam uspjeh. Nadam se da će tako i biti, nakon rezultata glasanja, da će se pozicija patriotskih snaga učvrstiti, a što će nam omogućiti da dalje razvijamo plodnu i obostrano korisnu saradnju.

Milorad Dodik: Hvala vam puno, gospodine predsjedniče, na lijepim željama. Hvala vam što ste me pozvali da budem danas ovdje, ovo je već drugi sastanak ove godine.

Želim da Vam prenesem pozdrave mog naroda, iz Republike Srpske, zahvalnost na pažnji i podršci koju nam pružate na multilateralnom nivou, prije svega u Savjetu bezbednosti UN, za razumijevanje konkretnih okolnosti u kojima radimo, Vaše opredijeljenost za očuvanje Dejtonskog sporazuma, koji još uvijek čuva Bosnu i Hercegovinu. S druge strane, imamo i one koji žele da budu sredstvo promjene pravila, promjene međunarodnog sistema, a sada je bilo veoma važno da imamo prijatelje koji razumiju našu specifičnu situaciju.

Sada imamo izbore, oni će biti 2. oktobra. Kandidujem se za predsjednika Republike Srpske, sada sam u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Uvjeren sam da ćemo imati dobar rezultat, sve ankete govore da ovdje neće biti problema i nadamo se da će rezultat biti dobar.

Želim da kažem da je naš susret za mene uvijek veoma važan događaj. Ranije smo razgovarali o nekim temama. Želim da kažem da sam i dalje posvećen realizaciji naše saradnje, što je za nas veoma važno, jer smo mala zajednica, a činjenica je da mi, što je najvažnije, održavamo kontakt sa vama, to je ono što jača naše pozicije.

Prije nekoliko dana – htio bih vam reći, doslovno se pohvaliti – imali smo priliku omogućiti da Bosna i Hercegovina odigra prijateljsku utakmicu sa vašom fudbalskom reprezentacijom u Sankt Peterburgu 19. novembra.

Naši ljudi su osigurali ovu odluku za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, nadamo se da ćemo zadržati ovaj datum, 19. novembar, iako jedan dio Bosne i Hercegovine to ne želi. U svakom slučaju, mi smo to uradili – u okolnostima u kojima se nalazimo.

Vladimir Putin: Sport treba da ujedinjuje, a ne da dijeli ljude, pa se nadam da će sportski događaj, uključujući i ovaj koji ste pomenuli, odigrati svoju ulogu u razvoju sporta i odnosima među ljudima.

Želim još jednom da podvučem: poznajemo vas kao prijatelja naše zemlje. Drago mi je što vas vidim i imam priliku da sa vama razgovaram o situaciji u regionu i našim bilateralnim odnosima.

 

 

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime