spot_img
spot_img

Sarajevo zatrpava istinu o egzodusu 157.000 Srba iz grada

spot_img
spot_img

Vlasti Kantona Sarajevo jutros su uklonile jednu od tabli sa natpisom „Dobrodošli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo”.

Odluka o uklanjanju table doneta je nakon što je navodno ustanovljeno da je ona podignuta na području koje pripada entitetu Federacije BiH.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić na Tviteru je objavila snimak odnošenja table uz reči „sramotne table više nema”.

Posle uklanjanja table, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić poručio je da Sarajevu nisu sporne table, već natpis na njima. On je rekao da je ovo i idealna šansa da se precizno utvrdi gde je entitetska linija razgraničenja.

Ćosić kaže da nakon 20 godina u Sarajevu tvrde da se jedna tabla nalazi na teritoriji Federacije BiH iako je pomerena za deset metara prema teritoriji Republike Srpske.

„Mi smo table postavili na lokacijama gde su već 20 godina bile. Kada je u pitanju tabla na Lapišnici mi smo je pomerili čak 10 metara prema teritoriji Srpske. Imamo situaciju da 20 godina stoji tabla sa natpisom ‘Teritorija Grada Istočno Sarajevo’ i sada je njima sporno kada smo zamenili tablu”, kazao je Ćosić za RTRS.

Ćosić je istakao da će od kantonalnih vlasti tražiti da Istočnom Sarajevu vrate uklonjenu tablu.

“Zašto se predstavnici kantonalne vlasti nisu javili zvanično, pa da zajedno sve utvrdimo. Sigurno ćemo ući u proces utvrđivanja”, najavio je Ćosić.

Ljubiša Ćosić je krajem juna, kada su table postavljene, rekao da je njima istaknuta “jedinstvenost koju karakteriše grad”.

“Ovo je grad koji je stvoren od strane velikog dela 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo. Naime, prema popisu stanovništva iz 1991. godine, u predratnom Sarajevu je živelo najmanje 157.000 Srba. Kažem najmanje, jer ih se tačno toliko izjasnilo kao Srbi. Neki Srbi su se tada drugačije izjašnjavali”, objasnio je tada Ćosić.

 

 

(politika.rs)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img