Сарајево затрпава истину о егзодусу 157.000 Срба из града - nula49.com
spot_img
spot_img

Сарајево затрпава истину о егзодусу 157.000 Срба из града

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Власти Кантона Сарајево јутрос су уклониле једну од табли са натписом „Добродошли у Источно Сарајево, град 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево”.

Одлука о уклањању табле донета је након што је наводно установљено да је она подигнута на подручју које припада ентитету Федерације БиХ.

Градоначелница Сарајева Бенјамина Карић на Твитеру је објавила снимак одношења табле уз речи „срамотне табле више нема”.

После уклањања табле, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић поручио је да Сарајеву нису спорне табле, већ натпис на њима. Он је рекао да је ово и идеална шанса да се прецизно утврди где је ентитетска линија разграничења.

Ћосић каже да након 20 година у Сарајеву тврде да се једна табла налази на територији Федерације БиХ иако је померена за десет метара према територији Републике Српске.

„Ми смо табле поставили на локацијама где су већ 20 година биле. Када је у питању табла на Лапишници ми смо је померили чак 10 метара према територији Српске. Имамо ситуацију да 20 година стоји табла са натписом ‘Територија Града Источно Сарајево’ и сада је њима спорно када смо заменили таблу”, казао је Ћосић за РТРС.

Ћосић је истакао да ће од кантоналних власти тражити да Источном Сарајеву врате уклоњену таблу.

“Зашто се представници кантоналне власти нису јавили званично, па да заједно све утврдимо. Сигурно ћемо ући у процес утврђивања”, најавио је Ћосић.

Љубиша Ћосић је крајем јуна, када су табле постављене, рекао да је њима истакнута “јединственост коју карактерише град”.

“Ово је град који је створен од стране великог дела 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево. Наиме, према попису становништва из 1991. године, у предратном Сарајеву је живело најмање 157.000 Срба. Кажем најмање, јер их се тачно толико изјаснило као Срби. Неки Срби су се тада другачије изјашњавали”, објаснио је тада Ћосић.

 

 

(politika.rs)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img