Sarajevo trenutno nema nijednu vakcinu

Građani Federacije BiH još čekaju isporuku prve količine vakcina nabavljenih direktnim putem. U međuvremenu su potrošene sve vakcine dobijene na neki drugi način, zbog čega je u Kantonu Sarajevo, najvećem među ukupno 10 u tom entitetu, trenutno obustavljen ne samo proces vakcinisanja, nego i revakcinacije. Sarajlije su ogorčene, dok predstavnici kantonalne vlasti obećavaju skoro rešavanje problema.

Eskalacija nagomilanog nezadovoljstva građana dogodila se u utorak, kad je grupa vakcinisanih, uglavnom starijih ljudi, na temperaturi od 35 stepeni uzaludno čekala da se otvore prostorije sportske dvorane „Zetra”, u kojoj je, prema ranije utvrđenom terminu, trebalo da dobiju i drugu dozu vakcine. U neko doba, kako su izvestili lokalni mediji, saopšteno im je da vakcina nema.

Nakon tog skandala usledile su i reakcije odgovornih, i to tako da je ojađenim građanima ostalo nejasno ko je kriv što je njihovo revakcinisanje dovedeno u pitanje. Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić, uz opasku da mu je nejasno zašto se ljudi pozivaju na revakcinaciju kad vakcina nema, rekao je da ministarstvo kojim rukovodi „nije nadležno ni za nabavku vakcina, niti za organizaciju procesa vakcinisanja”. To je, prema njegovim rečima, u nadležnosti Zavoda za javno zdravstvo.

Koordinator za imunizaciju u Kantonu Sarajevo Ademir Spahić ranije je najavio da bi nova isporuka vakcina za potrebe tog kantona trebalo da stigne 23. juna. Sve i da bude tako, neizvesno je koliko će Sarajlije morati da čekaju da ponovo krene proces vakcinisanja i revakcinacije, jer te vakcine moraju proći proveru u Agenciji za lekove BiH, koja može potrajati ukoliko je reč o novoj seriji vakcina.

Iz Vlade Federacije BiH, najodgovornije za nabavku vakcina, nema reakcija kad je reč o trenutnoj situaciji, koja dovodi u pitanje ne samo živote Sarajlija, nego i svih drugih građana tog entiteta. Ćute i politički predstavnici Bošnjaka, koji su ovih dana žestoko kritikovali svoje sugrađane što odlaze u Srbiju na vakcinisanje, jer ih Srbija, kako je to rekao poslanik Stranke demokratske akcije u parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović, „vara time što ih besplatno vakciniše”.

 

 

 

(politika.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime