spot_img
spot_img

Санкције додатно дижу цијене горива у БиХ

spot_img
spot_img

Због санкција Европске уније и забране увоза руске нафте, у наредном периоду могло би доћи до још већег поскупљења овог енергента, како у свим европским земљама, тако и у Босни и Херцеговини, сматрају саговорници “Независних новина”.

Наиме, БиХ велики дио нафте и нафтних деривата увози преко Србије, а од 1. новембра овој земљи забрањен је увоз руске сирове нафте, што ће се одразити на увоз овог енергента из других земаља, по вишој цијени.

Подсјећамо, увођењем осмог пакета санкција Европске уније Русији, Србија више неће моћи да увози руску нафту преко Јадранског нафтовода (ЈАНАФ). Зорана Михајловић, досадашња министарка рударства и енергетике Србије у техничком мандату, подсјетила је прије неколико дана да ће Нафтна индустрија Србије (НИС) од 1. новембра увозити само неруску нафту, и то 80 одсто, док ће преосталих 20 одсто бити нафта коју Србија већ има.

Алмир Бечаревић, стручњак за енергетику, објашњава за “Независне” да од новембра ступа генерална обустава увоза руске нафте за Европу.

“Реално је очекивати да цијене барела нафте на свјетском тржишту доживе свој даљи раст, јер ова цијена од 90 долара по барелу није она таргет цијена, посебно из разлога смањења квота производње за два милиона барела које су увеле земље ОПЕЦ-а. У новембру нас сусрећу три фактора у вези с нафтом и очекивања су да се дође до цијене од 120 долара по барелу, колику и желе земље извознице овог енергента”, казао је Бечаревић.

Додаје да се, према свим прогнозама и анализама, веома лако може десити да се у току новембра или децембра драстично повећа цијена нафте и у БиХ, и то посебно јер долази сезона гријања.

“Сигурно је да ће се највећи поремећаји десити у вези са дизел горивом, што се у Хрватској већ дешава. Да нема субвенција и ограничења цијена горива од Владе Хрватске, цијена дизела би тамо била 4,10 или 4,20 када рачунамо у конвертибилним маркама. Ово је огроман удар и очекује се да ће се талас повећања цијена преселити у БиХ. Ако дође до повећања цијена барела, како се прогнозира, у наредних мјесец-два, ниједан дериват неће бити испод три КМ, а кретали би се до четири КМ, све зависи у којем периоду и који дериват”, нагласио је Бечаревић.

Економиста Адмир Чавалић истакао је да је битно напоменути да, упркос забрани увоза руске нафте, неће доћи до несташице ових енергената.

“Постоје други извори снабдијевања. Мислим да је могуће да ће доћи до повећања цијена, али не вјерујем да ће то бити драстично повећање и да ће се та висока цијена одржати јер, понављам, неће бити несташице. До раста цијена ће можда доћи и због чињенице да расту цијене и других енергената, природног плина, електричне енергије, као и огрева, пелета, угља и другог. Све су то енергетске алтернативе, и цијена једне алтернативе повећава цијену друге, тако да је веома реално очекивати високе цијене током зиме. Морамо пратити и глобална дешавања, ОПЕЦ планира смањити производњу нафте, а Џо Бајден, предсједник САД, најавио је да ће активирати резерве. Видјећемо како ће Европа на све ово реаговати, али чињеница је да ће и Европа бити у кризи”, објаснио је Чавалић.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img