spot_img
spot_img

Резервоар скупљи за 60 КМ: Цијене горива у Српској опет скачу на дневном нивоу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На појединим пумпама у Српској цијена обичног дизела јутрос је, у односу на јуче, виша и до седам, а оног скупљег и до 10 фенинга по литру.

Неке бензинске пумпе још нису кориговале цијене, а друге су, опет, дизел поскупиле за неколико фенинга.

Цијене бензина и даље су исте, а литар у просјеку кошта 2,75 КМ.

Тренутно, литар обичног дизела иде до 3,49 КМ, док се онај скупљи на појединим пумпама продаје и по 3,69 КМ, а јучерашња цијена му је била 3,59 КМ.

Просјечна цијена дизела ЕУД5 је 3,45, док је литар овог горива у истом периоду лани у просјеку коштао 2,3 КМ. Дакле, резервоар од 50 литара сада, у просјеку, кошта непуних 175, а прошле године је за њега требало издвојити 115 КМ.

– За 70 КМ јутрос сам насуо тек 20 литара. Стварно сам се непријатно изненадио кад сам видио колико је литар дизела, односно, да је ово гориво у односу на јуче отишло за седам фенинга. Опет улазимо у период поскупљења горива на дневном нивоу, и питамо се докле ћемо овако. Цијене нафте су у паду, а код нас гориво само поскупљује – каже Нинослав Л. из Бањалуке.

Подсјетимо, почетком кризе изазване руско-украјинским ратом, гориво је у марту у Српској поскупљивало на дневном нивоу, а дешавало се да су дистрибутери цијене кориговали и по два пута на дан. Рекордне цијене ЕУД5 забиљежене су почетком јула, када је литар ишао и до 3,63, док је бензин у једном периоду ове кризе коштао и 3,55 КМ.

Из Групације за промет нафтом и нафтним дериватима при Привредној комори Српске недавно су поручили да нас и у наредном периоду очекује нестабилан период, због повећања набавних цијена. То је, како објашњавају, посљедица одлуке земаља OPEC-а да се смањи производња, док Европа биљежи повећану потражњу.

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img