spot_img
spot_img

Регион се увезује, а БиХ неће у “Отворени Балкан”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Иницијатива “Отворени Балкан” у политичком смислу најбољи је пут за превазилажење проблема, раст привреде и трговине, међутим Босна и Херцеговина још је далеко од тог процеса у којем тренутно највише напредују Србија, Албанија и Сјеверна Македонија.

Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ рекао је да је у приступу “Отвореном Балкану” Република Српска заустављена зато што “нека морбидна размишљања у Сарајеву” спречавају прикључивање то иницијативи.

“Лично сам се залагао у Предсједништву за ту иницијативу и то је усвојено да се БиХ прикључује и онда је све блокирано. Сјећам се сједнице Предсједништва БиХ када смо рекли да приступамо тој иницијативи и то је значило да је до сада требало бити оперативно проводиво, а ми смо далеко од тога јер политичари у Сарајеву мисле да је то српска подвала. Камо среће да смо у тој иницијативи и надам се да ће једног дана бити”, рекао је Додик.

Иначе, у Београду је данас одржан састанака Александра Вучића, предсједника Србије, Едија Раме, премијера Албаније и Николе Димитрова, замјеника предсједника Владе Сјеверне Македоније на којем је договорено да се формира имплементациони савјет како би анализирао како се ствари одвијају са циљем да што прије дође до протока роба без заустављања, путовања грађана са личним документима и јединственим радним дозволама.

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је да су Приштини, Сарајеву и Подгорици врата отворена да се прикључе иницијативи “Отворени Балкан”, у којој су Србија, Албанија и Сјеверна Македонија.

“Ко жели, добродошао је, ко не жели, не мора”, рекао је Вучић одговарајући на новинарска питања након самита “Отворени Балкан”. Према његовим ријечима, за три-четири године видјеће се разлика у стопи раста између чланица ове иницијативе и осталих.

“`Отворени Балкан` пружа слободу људима, велике шансе привредницима, бржу размену услуга, дигитализацију, трансформацију. Не видим зашто би неко имао нешто против тога”, навео је Вучић.

Имплементациони савјет, који ће формирати Србија, Албанија и Сјеверна Македонија у оквиру иницијативе “Отворени Балкан”, чиниће представници привредних комора и ресорни министри три државе, а сваке недјеље ће ће извјештавати лидере ових земаља о томе шта је урађено и шта мора још да се уради, рекао је предсједник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img