Ratko Mladić mora na operaciju

General Ratko Mladić mora na operaciju debelog crijeva.

On je iz pritvora u Sheveningenu bio prebačen u lokalnu bolnicu, gdje mu je rađena kolonoskopija, koja je potvrdila da mora da se operiše da bi se odstranilo to što je uočeno kao problem, kako bi se spriječilo da se razvije u maligni tumor.

Ove informacije objavljene su na sajtu Mehanizma u Hagu u podnesku koji su Mladićevi branioci priložili u petak, reagujući na informacije koje su dobili u vezi s pregledima i analizama generalovog zdravstvenog stanja, a koji su rađeni u decembru 2019. i januaru 2020. godine. Iako su neki dijelovi redigovani i skriveni od javnosti, ono što je objelodanjeno je da medicinska služba očekuje da se operacija zakaže za četiri do šest nedjelja, što bi moglo biti već tokom marta, pišu Novosti.

U izvještaju ljekara iz lokalne bolnice navodi se da Mladić ima nedostatak gvožđa, nizak hemoglobin i dijagnostikovanu anemiju, što ima značajan uticaj na njegovu fizičku i mentalnu sposobnost. Takođe, navode da zbog tih problema i Mladićeve slabosti ne mogu odmah da ga operišu, jer bi postojao visok rizik od smrti na operacionom stolu. Zbog toga je potrebno neko vrijeme da mu se stanje stabilizuje. Međutim, generalovi branioci navode da od Sekretarijata suda nemaju informacije da li Mladić sad prima terapiju gvožđa.

Zbog svega toga odbrana traži da se general iz pritvora hitno prebaci na hospitalizaciju u bolnicu.

Takođe, jedan dio nalaza iz lokalne bolnice koji su rađeni u decembru ukazuje da Mladić ima nove probleme vezane za spoznajne kapacitete. Navedeno je da ima probleme s pamćenjem i orijentacijom. Branioci navode da je nesporno da se ti problemi uočavaju već duži period i da je neophodna hitna reakcija Žalbenog vijeća.

“Tražimo da Vijeće naredi Sekretarijatu da odbrana i druga strana formiraju svoje ljekarske timove koji će sa svom potrebnom opremom da pregledaju Mladića, urade istraživanja i da medicinski eksperti daju ocjenu njegove sposobnosti”, navodi se u podnesku branilaca.

“S obzirom na ozbiljnost situacije neophodno je da se i medicinski i pravno procijeni njegova sposobnost da učestvuje u suđenju. Odbrana smatra da bi trebalo odložiti usmenu raspravu po žalbama, koja je zakazana za 17. i 18. mart, dok se Mladić ne operiše i oporavi i dok se ne završi procjena njegove sposobnosti.”

Branioci ukazuju da je zanimljivo da je Sekretarijat imao uvid u sve ljekarske izvještaje iz lokalne bolnice i da ih nisu dostavili Žalbenom vijeću. Nasuprot tome, pritvorski psihijatar je ponovo pribjegao falsifikovanju generalovog stanja, pa je u svom izvještaju sudijama napisao da Mladić nema spoznajnih abnormalnosti, da spava do 15 sati dnevno i da se žali na vrtoglavicu. Probleme s anemijom taj ljekar je vezao za njegovu starost.

Moždani udar poslije presude

U jednom od ljekarskih izvještaja, koje je sad dobila odbrana, stoji da je Mladić poslije prvostepene presude 2018. godine imao moždani udar. To je prvi put da branioci čuju za taj zdravstveni problem, koji je od njih skrivan više od godinu dana.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime