spot_img
spot_img

Ратари дижу руке од ораница

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Иако је овогодишња јесења сјетва почела на ораницама у Републици Српској, пољопривредници истичу да ће ове године засијати мање површина озимним културама, јер, како кажу, немају чиме да купе гориво и сјеме, а ни зарада им на крају није добра.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, казао је да пољопривредници још калкулишу шта и како да чине, али сигурно је да ће ове године озимним културама бити засијано мање површина.

“Доста пољопривредника ће сијати сјеме са тавана, односно своју меркантилну пшеницу и сигурно је да се, и поред субвенција које добијамо од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, ратари неће одлучивати на куповину сјеменске пшенице”, казао је Маринковић.

Како је рекао, треба имати у виду и временске неприлике које нас погађају сваке године, па, како каже, не чуди оправдани стах пољопривредника, али и одустајање од даље производње.

“У овом моменту не можемо наћи рентабилну ратарску културу која би задовољила минимална улагања која би пољопривреднику остварила неку добит, да не испадне да стално ради џаба”, истиче Маринковић.

Што се тиче цијене, Маринковић истиче да цијена сјеменска пшеница износи од 120 до 160 КМ за 100 килограма, док цијена минералног ђубрива износи од 110 до 150 КМ за 100 килограма, зависно од формулације и произвођача.

“Без пуне примјене агротехнике не можемо се надати добрим приносима”, појаснио је Маринковић.

Саво Бакајлић, предсједник Регионалног удружења пољопривредника Семберије и Мајевице, истиче да је јесења сјетва у Семберији већ увелико почела те да се привредни произвођачи налазе у веома тешкој ситуацији.

“Велики број земљорадника ће сигурно одустати од јесење сјетве пшенице, а управо због тога што је ове године била ниска откупна цијена, али и због високе цијене горива и осталог материјала”, казао је Бакајлић и тврди да пољопривредник не може остварити ни 50 одсто онога што је уложио.

“Пољопривредници немају заштиту производње, тако да је, када временске непогодне нападну, произвођач препуштен сам себи, односно произвођач не може улагати новац у нешто за шта не зна да ли ће од тога имати користи”, рекао је Бакајлић.

Навео је да многи пољопривредници немају средстава за јесењу сјетву, будући да је очекивани овогодишњи род продат по ниској цијени.

Јесења сјетва на подручју општине Угљевик планирана је на 1.773 хектара, а по тридесетак хектара јечма, тритикале и крмног биља, подаци су општинског Одјељења за пољопривреду.

У програму јесење сјетве наводи се да би предвиђени утрошак минералних ђубрива по јединици сјетвене површине требало да буде на приближно истом нивоу као и прошле године, минимално 414 тона ђубрива и 453 тоне сортног сјемена.

За јесењу сјетву потребно је 223.680 литара дизел горива, које Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске регресира за регистроване пољопривредне произвођаче и коју добијају по умањеној цијени за 0,75 КМ по литру од стварне цијене.

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img