spot_img
spot_img

Put Sarajevo – Beograd preko Brčkog i Bijeljine povezao bi 1,5 miliona ljudi

spot_img
spot_img

Sastanak o temi „Definisanje optimalne varijante trase brze ceste od Sarajeva do Beograda, a na osnovu inicijative pokrenute od Republike Turske“ održan je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH.

Sastanku su prisustvovali premijer FBiH Fadil Novalić, federalni ministar saobraćaja i komunikacija Denis Lasić, direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić, gradonačelnici Tuzle, Bijeljine i Brčko Distrikta BiH Jasmin Imamović, Mićo Mićić i Siniša Milić, te načelnici Žepča i Orašja Mato Zovko i Stanko Vincetić.

“Imamo konekciju pruge od Brčkog prema Banovićima. Svi uslovi, pretpostavke ekonomske i demografske su tu. Ostaje pitanje da na određen način sve aktere u ovom projektu angažujemo da idu u ovom pravcu. Istočni pravac podrazumijeva Sarajevo – Sokolac – Višegrad”, kazao je nakon sastanka premijer FBiH Fadil Novalić.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je kazao da potreban brži razvoj područja kroz koje bi trasa išla, te da će izgradnja trase dodatno doprinijeti tome.

“Mi smo došli ponoviti ono što smo rekli u Bijeljini. Snaga ovog prijedloga je demografska snaga, radi se o 1.500.000 ljudi. Naša je snaga u ekonomiji, to je ekonomski najpotentniji dio, radi se i o transportu roba. Imamo idejne projekte, prepreka je način; ili kredit ili koncesija. Ovo je nešto što integriše BiH, tu su tri entiteta i tri i više nacija i to najmnogoljudniji dio. Naša je potreba da se taj prostor brže razvija, jer taj bi prostor da je bolje pvoezan puno pomogao ostalim dijelovima BiH”.

Mićo Mićić, načelnik Bijeljine je kazao da sve ide u prilog izgradnji ove trase.

“Mislim da je ovo sasvim normalna inicijativa i puno toga što je rečeno ide u prilog da ovo bude jedan od prioriteta. Ono što je sigurno, poslije Sarajeva i Banjaluke su ovo najveći gradovi i privredni centri. Bijeljina, Tuzla imaju veliki broj stanovnika, tako da to ide u prilog našoj trasi. Mi nismo izmišljali toplu vodu, u prostornom planu RS i FBiH svi ovi putevi postoje. Mi bismo iskoristili dio puta 5c do Zenice, od Zenice postoji idejno rješenje do Žepša preko Tuzle do Brčkog, kao i rješenje puta Bijeljina – Brčko. Sve to ide u pravcu da je ovo jedna od najboljih trasa kojom bismo povezali najgušći dio BiH”, istakao je Mićić.

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img