spot_img
spot_img

Процедурална грешка укинула ослобађајућу пресуду Орићу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Апелационо вијеће Суда БиХ донијело је одлуку којом укида ослобађајућу пресуду Насеру Орићу, ратном команданту тзв. Армије РБиХ у Сребреници.

Извор близак Суду БиХ “Независним” је рекао да се у овом случају највјероватније ради о процедуралним, а не суштинским грешкама у поступку, те да не очекује да би Орић икада могао завршити у затвору.

“Одлука да Орић буде ослобођен донесена је давно на политичком нивоу, а бојим се да неко Суд БиХ користи да на правосуђе свали кривицу за оно што је давно већ одлучено на неком другом мјесту”, закључио је извор.

Из извора блиских правосуђу БиХ Срна сазнаје да је уважена жалба тужиоца Мирослава Јањића у предмету “Насер Орић” у вези с неусклађеношћу јавно објављене и написане пресуде.

У Суду БиХ су нам незванично потврдили ову одлуку, али су рекли да ће нам послати детаљнији одговор путем е-маила, који нам до закључења овог текста није стигао.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање ратних злочина РС, каже да укидање ослобађајуће пресуде и враћање предмета на поновни поступак представља знак охрабрења и наде за породице 2.428 српских жртава у Подрињу, за које каже да је Орић или директно одговоран, или да су их починиле јединице које су биле под његовом контролом.

“Јако је важно да породице страдалих добију какву-такву сатисфакцију, јер само на темељу правде и осуде кривих за ратне злочине можемо да сједнемо сви заједно и разговарамо о будућности и помирењу”, каже Којић.

Тврди да још од политичке одлуке оснивања Суда и Тужилаштва БиХ постоји проблем селективног суђења, по којем се, како тврди, тамо гдје има чињеница и доказа Бошњаци ослобађају, а гдје нема чињеница и доказа Срби се пресуђују.

“Такво правосуђе представља спровођење бошњачких политика с јасним циљем да се кроз овакве пресуде доведе у питање постојање Републике Српске”, казао је он.

Према његовом мишљењу, потребна је озбиљна дебата о будућности правосуђа БиХ и налажење системских мјера да сви који су одговорни за ратне злочине буду приведени правди. Додао је да је Хашки трибунал направио “неопростиве грешке” у предметима ратних злочина над Србима у Подрињу, јер је скинуо одговорност с Орића и његових команданата.

“Орић је имао лично учешће или посредством јединица којима је командовао. Сви докази потврђују да тај човјек заслужује дуготрајну казну затвора. Монструозни злочини су задокументовани видео-записима и фотографијама, свједочанствима преживјелих и документацијом београдског патолога др Зорана Станковића, који је извршио обдукцију већине српских жртава на том простору”, истиче Којић.

“Одлука даје наду да ће правосуђе у БиХ равноправно третирати све злочине који су почињени. Напокон једна охрабрујућа пресуда Суда БиХ”, рекао је Недељко Митровић, предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

Додао је да представницима породица жртава, посебно из Подриња, преостаје да се надају да ће у обновљеном или настављеном процесу против Орића тај дјелић оптужнице бити правилно пресуђен и да ће Орић завршити у затвору.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић очекује да ће у поновљеном суђењу Орићу бити утврђена истина и донесена адекватна праведна пресуда, којом ће бити санкционисани починиоци злочина те задовољене породице жртава, док Бранислав Дукић, предсједник Савеза логораша Српске, каже да је једини начин да у БиХ буду мир и стабилност да Тужилаштво и Суд БиХ осуде све који су починили ратне злочине над Србима, укључујући Орића, Атифа Дудаковића и друге.

Предсједница Удружења жена жртава рата РС Божица Живковић-Рајилић увјерена је да Суд БиХ неће подлећи ничијим притисцима, да ће прихватити доказе и донијети осуђујућу пресуду Орићу.

Подсјећања ради, Суд БиХ изрекао је 9. октобра прошле године ослобађајућу првостепену пресуду Орићу и припаднику тзв. Армије РБиХ Сабахудину Мухићу, којима се судило по оптужби за злочин против српских ратних заробљеника у Братунцу и Сребреници 1992. године, односно за злочине у селима Залазје, Лолићи и Куњерац.

 

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img