Praznik u Federaciji BiH, u Srpskoj običan dan – 25. novembar

Na brdu Hum iznad Sarajeva jutros je svečano, povodom 25. novembra, koji se u FBiH proslavlja kao “Dan državnosti BiH”, postavljena zastava Bosne i Hercegovine dimenzija 6×12 metara.

Ovaj datum u Srpskoj se ne smatra praznikom BiH, jer kako su ranije naveli predstavnici vlasti RS, nije rezultat dogovora sva tri konstitutivna naroda.

- Reklama -

Zapravo, ovaj datum se nekada, za vrijeme bivše Jugoslavije, obilježavao kao prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH-ZAVNOBiH 1943. godine u Mrkonjić Gradu. Završeno je iste noći (26. novembra) u 4 sata ujutro.

Prvo zajedanje koje je bilo i konstitutivna skupština, održano je uz prisustvo 141 delegata od 173 delegovanih. ZAVNOBiH je osnovan kao centralno političko predstavništvo Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP) i najvišeg organa narodne vlasti Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Srpske ističu da je licemjerno da predstavnici Bošnjaka insistiraju da se ovaj datum obilježava kao “Dan državnosti BiH” jer su “upravo Bošnjaci ti koji su inicirali raspad Jugoslavije koja je bila utemeljena na partizanskoj borbi”.

Šef Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković naveo je da bošnjački političari svojim postupcima, među kojima je i obilježavanje 25. novembra, doprinose da BiH što prije nestane.

– Nije pošteno, ustavno, niti zakonski da neko slavi praznik iz prošlosti kojeg smo se svi odrekli devedesetih godina prošlog vijeka. Bošnjaci nelegalno slave 25. novembar i za tako nešto, nažalost, troše zajednička novčana sredstva – upozorava Višković.

Podizanju zastave u Sarajevu danas je prisustvovao i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović koji je uputio čestitke povodom ovog datuma, prenosi klix.ba.

– Mada ima problema, kriza, zastoja, BiH neumitno ide, sporo i sa svim otporima, prema cilju koji je zacrtan toga dana tokom Drugog svjetskog rata. Pozivam građane da se ne obeshrabre. Fašizam svoje lice pokazuje u svemu i zato je potrebno da se svi danas kao užeta prihvatimo te ideje, jedine istinske za koju se trebamo boriti – mir u BiH, prijateljstvo sa komšijama, borba protiv svakog zla i fašizma – poručio je Izetbegović.

 

 

 

 

(blic.rs/klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime