Ponovo raste broj poginulih na bh. putevima

Trend smanjenja broja saobraćajnih nezgoda na bh. putevima, započet 2017. godine, prekinut je, nažalost, lani, kada se broj saobraćajki povećao za 535 u odnosu na godinu ranije.

Uporedo s tim, godinama se smanjivao i broj poginulih u saobraćaju, ali je takođe prošle godine došlo do pogoršanja statistike.

- Reklama -

Kako navodi Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK), u 2021. godini broj poginulih porastao je za 11 osoba u odnosu na 2020.

“S obzirom na činjenicu da je tokom protekle godine došlo do povećanja broja saobraćajnih nezgoda, kao i broja poginulih, može se zaključiti da je stanje drumskog saobraćaja u BiH i dalje nezadovoljavajuće i da se nalazimo pri samom vrhu ljestvice po smrtnosti u saobraćaju. Tako je tokom protekle godine stopa smrtnosti u BiH iznosila 67 poginulih na milion stanovnika, što je daleko od prosjeka u EU (42 poginulih na milion stanovnika)”, precizirali su iz BIHAMK-a.

Kada je riječ o Republici Srpskoj, Milija Radović, v.d. zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, ističe da je u 2021. godini došlo do povećanja broja nezgoda u odnosu na 2020, kao i blagog povećanja broja teško povrijeđenih, ali je broj poginulih ostao isti.

“Tu treba imati u vidu da je većina zemalja u 2021. zabilježila značajno povećanje broja poginulih u odnosu na 2020. godini. Recimo, u Sloveniji povećanje iznosi više od 40 odsto. Kada je riječ o broju poginulih u Srpskoj, on je ostao na istom nivou kao i 2020. godine, koji je teško postići, jer je to specifična godina zbog pandemije”, rekao je Radović za “Nezavisne novine”.

Iz BIHAMK-a navode da je tokom 2021. godine u saobraćajnim nesrećama u Federaciji BiH poginulo 150 osoba, što predstavlja povećanje za 11 lica. U Brčko distriktu tokom protekle godine poginule su četiri osobe, a u Republici Srpskoj 101 osoba, koliko i godinu ranije.

“Veliki broj saobraćajnih nezgoda na našim putevima, između ostalog, rezultat je nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture i većeg broja učesnika u saobraćaju. Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putevima su jedan od najčešćih uzročnika nezgoda, a slijede nezgode nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava”, naveli su iz BIHAMK-a.

Baš ovih dana policijske uprave u Srpskoj su podvukle crtu ispod februarske statistike u saobraćaju, pa je tako, recimo, u Bijeljini zabilježeno povoljno stanje.

“Na području Policijske uprave Bijeljine u februaru je evidentirano 80 saobraćajnih nezgoda u kojima nije bilo poginulih, a broj udesa manji je za pet odsto nego u istom mjesecu lani”, izjavio je Radenko Knežević, inspektor u Sektoru policije Policijske uprave Bijeljina.

Načelnik Policijske uprave Bijeljina Stjepan Terzić je naveo da je u nezgodama koje su se dogodile u februaru povrijeđeno 15 lica, a nije bilo poginulih.

Ni na području Policijske uprave Mrkonjić Grad u februaru nije bilo poginulih u saobraćaju.

“Nije bilo nezgoda s poginulim licima, dok je prošle godine u istom periodu bila jedna nezgoda s poginulim licima”, naveo je Milan Milekić, načelnik Policijske uprave Mrkonjić Grad.

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime