Ponovo moguće slati i primati pošiljke iz Kine i drugih zemalja uz kašnjenja paketa

Normalizacija epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom donijela je porast pošiljki iz Kine i drugih zemalja u Bosnu i Hercegovinu, a čija isporuka je bila privremeno obustavljena zbog suzbijanja pandemije.

Svi poštanski operateri u našoj zemlji u proteklom periodu obavljali su poštansku djelatnost u specifičnim uslovima kako bi zaštitili zdravlje svojih uposlenika i korisnika.

Ipak, iz Hrvatske pošte Mostar podsjećaju da je neznatan rizik prijenosa koronavirusa preko pošiljki koje putuju nekoliko dana i izložene su raznim uvjetima. Do sada nije zabilježen nijedan slučaj prijenosa virusa preko poštanskih pošiljki.

Nakon što su aviokompanije obustavile sve letove, tim je došlo i do obustave poštanskog prometa s Kinom.

“Pošta Kine već ranije je preko Svjetske poštanske unije obavijestila poštanske administracije da će, iz mjera predostrožnosti, dezinficirati sve pošiljke koje su porijeklom ili su bile u tranzitu preko centara u Wuhanu. Prijam pošiljaka za Kinu u poštanskim uredima HP Mostar bio je privremeno obustavljen, ali sada je ponovo moguće predati pošiljke za Kinu. Načine otpreme pošiljki iz Kine prema drugim državama, pa tako i BiH, određuje Pošta Kine”, kazali su nam iz HP Mostar te dodali da je osjetan porast pristiglih pošiljki iz Kine.

Iz Pošta Srpske govore nam da se može predvidjeti kada će doći do potpune normalizacije međunarodnog poštanskog saobraćaja. Ovaj bh. poštanski operater svakodnevno zaprima pošiljke iz Kine, Amerike, Njemačke, Holandije i drugih dijelova svijeta, ali u značajno manjim količinama. Riječ je uglavnom o pošiljkama koje su predmet internet trgovine.

“Pošiljke koje su korisnici poručili, doći će sa zakašnjenjem, pri čemu su operateri porijekla pošiljaka odgovorni za njihov transport do BiH”, kazali su nam iz Pošta Srpske.

Na pitanje da li će pošiljke prolaziti neke posebne kontrole, poštanski operateri odgovaraju nam da još čekaju nove preporuke Svjetske poštanske unije.

BH Pošta obavijestila je svoje korisnike da je ponovo uspostavila međunarodni poštanskii promet sa Austrijom, Belgijom, Danskom, DFrancuskom, Holandijom, Italijom, Norveškom, Švedskom, Švicarskom, Njemačkom i Velikom Britanijom.

“Na šalterima BH Pošte, za ove zemlje, vršit će se prijem pismonosnih, a za neke od njih i paketskih pošiljki”, izvijestili su iz BH Pošte.

Podsjećamo da je poštanski promet sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom i Slovenijom u funkciji je 8. aprila ove godine.

Uposlenici poštanskih operatera u BiH, zajedno sa gotovo pet miliona kolega u cijelom svijetu, proteklih mjeseci djelovali su u izuzetno teškim uslovima. Svojim predanim radom na terenu doprinijeli su održavanju normalnih tokova života.

 

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime