spot_img
spot_img

Помогли и ватрогасци из Брчког: Угашен пожар код Бијељине

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Из компаније “Хемос импрегнација” данас је саопштено да је пожар у фабрици у Бијељини угашен и да нема повријеђених ни опасности по грађане.

Упогону фабрике дошло је до запаљења дрвене грађе, а из компаније истичу да настала испарења нису опасна по околину и становништво.

– Методе и поступци које предузеће “Хемос импрегнација” користи у заштити дрвета у складу су са свим европским и свјетским стандардима, а у самом погону су спроведене све мјере за ванредне ситуације – наводи се у саопштењу.

Из ове компаније оцијењено је да је брзом акцијом надлежних служби и запослених спријечена већа материјална штета по околину и само постројење, те да од надлежних очекују да утврде узроке пожара.

У саопштењу се наводи да је пожар који је јуче избио у постројењу фабрике “Хемос импрегнација” која се бави заштитом дрвета у мјесту Горњи Бродац код Бијељине ноћас угашен, а у његовом гашењу учествовао је велики број ватрогласних екипа.

– Постројење у Горњем Броцу опремљено је за импрегнацију за годишњим капацитетом од 15.000 метара кубних импрегнираних жељезничких прагова и стубова. Аутоклав је пројектован и направљен да задовољи директиву ЕУ 2001/90/ЕЦ што чини ово постројење првим и јединим постројењем на просторима бивше СФРЈ способним за такав начин третирања дрвета – истичу из компаније.

У саопштењу се наводи да се у технолошком процесу у Горњем Броцу не користе одређене врсте креозотног уља које садрже количину бензоапирена већу од 0,005 одсто укупне масе, а која су забрањена за кориштење у свим европским земљама због штетног утицаја на животну средину.

– Од иностраних произвођача набављају се најквалитетнија креозотна уља (ЦАС Но.8001- 58-9) у којима је проценат заступљености супстанци бензоапирен и фенол у границама дозвољеног (ЕУ Директива 2001/90/ЕЦ) – прецира се у саопштењу.

У тексту се додаје да жељезнички прагови и стубови произведени у “Хемос импрагнацији” сигурно задовољавају све тражене норме квалитета, нивоа заштите, дуготрајности, без лошег утицаја на животну средину, како у Републици Српској, тако и у инострансву (Европски стандард ЕН 12303, Цен 2000, ЕН 13991).

 

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img