Polovna vozila: Šta najviše uvozimo?

Prošle godine u Bosnu i Hercegovinu je uvezen veliki broj novih vozila (10.961), čak dvostruko više nego u 2015. godini (5.672).

Ipak, zbog dosta nižih cijena Bosanci i Hercegovci se i dalje najviše odlučuju za kupovinu polovnih vozila iz inostranstva.

- Reklama -

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u BiH je prošle godine uvezeno 56.873 polovnih automobila, dok je u 2015. godini uvezeno 59.449.

Kako je za Fokus.ba istakao porparol UIO-a Ratko Kovačević u BiH se najviše uvoze automobili proizvođača iz četiri zemlje.

“Među polovnim vozilima najzastupljenija uvezena vozila su iz Njemačke (marke  VW – Golf, Polo, Mercedes, BMW i Audi), iz Francuske (Pegeout, Renault i Citreoen), Južnokorejska (Hyundai i Kia) i Češka (Škoda)”, rekao je Kovačević za Fokus.ba.

U BiH postoji više salona koji se bave isključivo prodajom uvezenih polovnih vozila. Neki od njih garantuju da kilometraža nije vraćana. Nude i certifikat o proizvođaču i servisnu evidenciju.

Prodavači ističu i da su zloupotrebe vezano za auta u drugim evropskim zemljama neznatne u odnosu na BiH gdje se često “friziraju” havarisana vozila.

Također, kao pogodnost za polovna vozila iz inostranstva koja prodaju nude i garanciju na pojedine dijelove koji su ključni za dugotrajnost vozila, kao što su mjenjač i motor.

 

 

(fokus.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime