spot_img
spot_img

Пољопривредници са тракторима изашли на улице: Цијена млијека 20 година иста

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Стотинак пољопирвредника са тракторима данас је протествовало у Живиницама. Нису задовољни начином на који је Град Живинице расподјелио 600.000 КМ.

Цијене сјемена, гнојива, горива дивљају одавно, а произвођачи су препуштени сами себи тврдећи да их је небрига власти за ову област, довела до пропасти.

Прошле године на подручју Живиница било је 2.100 музних грла која су произвела шест милиона литара млијека. Ове године број грла је смањен на 1.800 због цијена сјемена, гнојива, горива.

“Ми произвођачи млијека смо затражили од нашег градоначелника и градске управе 360.000, односно, 200 КМ по музном грлу. То би за нас била важна помоћ у прољетној сјетви у коју крећемо”, појаснио је Елдин Глибановић, из Групације произвођача млијека ТК.

Мљекари су посебно огорчени цијеном млијека. Један од њих, Мехмед Хрвић, каже да се 20 година бави овим послом и да је цијена увијек била иста, односно, између 50 и 60 пфенинга док су цијене свега осталог подивљале.

“Кила концентрата или кукурузног брашна изашла је готов на марку. Када сам ја почео производити млијеко, врећа сточне хране била је 2,5 до 3 КМ од 25 кг или 30 кг, а млијеко 0,50 КМ. Сада је млијеко плафон 0,60, а то сточно је сада 17 КМ. Направите проценат, па ћете видјети гдје смо, људи. Не можемо ово издржати више, ово је катастрофа”, поручује Хрвић.

По њему је та цијена кључни проблем, али и небрига свих нивоа власти јер се пуно обећава, мало реализује.

“Сви се заклињу у ту пољопривреду. Сви ору и копају умјесто нас. Када треба да се покажу на дјелу, нема нигдје никога. Обећана су огромна средства, али само на ријечима. Једина помоћ је ово што су нам подијелили горива. То је помоћ. Било гориво, било репроматеријал. А ово што говоре помоћи ће нам, ништа они нама нису помогли конкретно”, поручује овај произвођач.

Узгајивачи бикова, такођер, нису задовољни цијеном откупа меса јер сматрају да их месари уцјењују, а они морају пристати на понуђене цијене.

Произвођачи поручују да ресорно федерално министарство треба хитно исплатити мљекарима потицаје за четврти и први квартал, те да се мора убрзати исплата са нивоа кантона.

Градска управа и градоначеник данас се нису јављали на телефоне, а пољопривредници ће поново имати протест за седам дана.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img